El 64,8% dels inquilins a Barcelona destinen més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer i els subministraments, mentre que en el cas de Madrid aquest percentatge s'eleva fins al 69,7%. Així ho conclou un estudi de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona (IDRA), que afegeix que en un de cada tres llars es destina més del 50% dels seus ingressos al lloguer, mentre que en el cas de les persones que viuen soles al voltant de la meitat hi destinen més del 50%.
En l'estudi, IDRA alerta sobre la "notable inseguretat residencial" per la proliferació dels lloguers de temporada i en demana la limitació. També demana frenar la proliferació del lloguer turístic i els coliving, en considerar que permeten esquivar la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU). IDRA -que ha fet l'estudi a Barcelona partint d'un miler de casos entre octubre i desembre del 2022 i a Madrid entre els mateixos mesos, però del 2023- assegura que la situació actual del mercat del lloguer a Espanya es caracteritza per la "inseguretat residencial"
Així mateix, ho contraposa a altres països europeus, com França, Alemanya i els Països Baixos on el lloguer indefinit ha estat "la norma des de fa dècades". Per això, reclama acabar amb la temporalitat amb la implantació de contractes indefinits i que la regulació dels preus del lloguer sigui "efectiva" i en consonància amb la capacitat real dels inquilins per fer front al pagament del lloguer. L'informe Viure de lloguer: inseguretat garantida per llei apunta que la desprotecció dels inquilins s'ha agreujat en la darrera dècada coincidint amb el fet que el lloguer s'ha convertit en la modalitat per accedir a un habitatge.
El mateix estudi també assegura que nou de cada deu inquilins estan protegits enfront dels anomenats "desallotjaments invisibles" i dels augments de preu "abusius", ja que els contractes de renda antiga i lloguer social només representen el 7,65%. En aquest sentit, l'estudi determina el que el 47% de les llars no tenen la certesa de poder continuar vivint en el mateix habitatge en els següents sis mesos i assenyala el lloguer d'habitacions i de temporada que, fins al mitjans d'aquest any, ha augmentat la seva oferta en un 55% mentre que els anuncis de lloguer residencial disminuïen un 15%.
A més, a Barcelona els lloguers ja representaven un 40% de l'oferta de lloguer en l'últim trimestre d'enguany davant el 13% del 2019, segons l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona. A banda, IDRA afirma que cal sumar-hi que en un 9,4% dels casos a Barcelona no tenen contracte o tenen un acord verbal i que d'aquests, el 58,3%, es troba en el mercat d'habitacions.
El 80% dels inquilins de Barcelona han canviat de pis en els últims 5 anys
L'estudi d'IDRA conclou que els inquilins de Barcelona afronten més mudances que els de Madrid. En aquest sentit, el 80% dels barcelonins han canviat de pis en els darrers cinc anys i quatre de cada deu han fet dues o més mudances durant aquest període. Això és una mostra, segons IDRA, d'una major "inseguretat residencial" i s'atribueix a una major penetració de les immobiliàries, concretament en un 74,8% davant el 34,1% de Madrid.
A més, també s'observa que aquesta major rotació afecta a més segments d'edat i per exemple la meitat dels inquilins de 35 a 64 anys han canviat de pis en els darrers cinc anys, inclosos famílies amb fills, una circumstància que "comporta importants conseqüències en termes d'estabilitat, arrelament i escolarització dels menors".
D'altra banda, l'informe ressalta que tres de cada deu mudances són "desplaçaments forçosos" perquè venen motivats per la no renovació dels contractes, un augment "inassumible" dels preus de lloguer, una ordre de desallotjament o pressions de la propietat.