
El Departament d'Ensenyament ha celebrat aquest divendres l'admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional (TC) del recurs presentat contra el decret de mesures urgent en l'àmbit educatiu aprovat pel ministre José Ignacio Wert. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha reiterat que aquestes mesures envaeixen les competències de la Generalitat i suposen un "greu perjudici" per al funcionament dels centres. Per aquest motiu, ha recordat que sempre ha aplicat els canvis en substitucions decretats per la normativa estatal amb "flexibilitat pedagògica i amb l'objectiu de no perjudicar l'alumne". Entre d'altres mesures, el decret estableix que no s'enviarà un substitut als centres fins passat deu dies de la baixa del docent. La norma considera que les absències curtes no han de ser cobertes mitjançant personal interí, sinó amb els recursos ordinaris de cada centre docent.
Rigau es va oposar des d'un primer moment a aquest aspecte i va anunciar que l'aplicaria amb "flexibilitat pedagògica". Després d'uns mesos, el passat 6 de febrer, va anunciar una nova flexibilització en les substitucions del professorat que permetrà, a partir del mes de març, substituir els tutors en l'educació infantil des del primer dia, els mestres tutors en primària i en educació especial des del sisè dia i a secundària de manera immediata la segona baixa simultània.
D'altra banda, Ensenyament ha recordat que la Generalitat ja havia regulat aquesta qüestió abans del Reial Decret llei en exercici de les seves potestats organitzatives sobre els centres i en relació al personal docent.