
Els màxims responsables a Europa d'Airbnb, Facebook i Cabify a les jornades del Cercle d'Economia a Sitges. Foto: Europa Press
El director general d'Airbnb a Europa, Jeroen Merchiers, i el conseller delegat de Cabify, Juan de Antonio, han coincidit aquest divendres a demanar canvis en el marc legal per donar cabuda a l'economia col·laborativa. "Les nostres empreses han crescut molt en els últims 3 o 4 anys. Com que això és un fet, la normativa ha d'aprendre d'això i no a l'inrevés; hi ha d'haver un diàleg", ha constatat Merchiers en una taula rodona a la trentra-tresena edició de les jornades del Cercle d'Economia.
També hi havia Chris Kim en representació de Facebook. Tots tres han defensat davant de l'empresariat present a l'auditori que "és erroni" pensar que les companyies tecnològiques i d'economia col·laborativa busquen eludir tributs instal·lant-se a països amb poca pressió fiscal. En aquest sentit, Merchiers ha explicat que a finals de l'any passat la plataforma d'allotjament es va comprometre a treballar amb els ajuntaments per "crear entorns sostenibles", per la qual cosa va obrir 20 oficines, una d'elles, a Barcelona.
El director general d'Airbnb a Europa ha admès que, des de la perspectiva del regulador, "resulta difícil" abordar la situació, ja que aquestes noves empreses han crescut enormement en els últims tres o quatre anys, però ha sostingut que és una realitat i urgeix abordar una regulació. "Cal començar pel diàleg. És molt important", i ha assegurat que ho han fet a ciutats com Ámsterdam i París, on s'ha acordat que els allotjaments d'Airbnb se situïn en les àrees de la ciutat que decideixen els ajuntaments per descentralitzar el turisme.
Merchiers assegura que Espanya és "un dels tres països més difícils" per operar per Airbnb perquè té una regulació molt dispersa, però confia que s'acabaran resolent els problemes. Ha lamentat que a Barcelona es repeteixin notícies que relacionen la plataforma nord-americana amb la gentrificació i la conversió "en parcs temàtics" dels centres de la ciutat, i ha constatat que a la capital catalana hi ha quatre vegades més habitatges buits que allotjaments d'Airbnb.
"Des de perspectiva de gentrificació dels centres, l'oferta que nosaltres tenim està dispersa i molt més fragmentada que molts dels serveis de restauració", ha assegurat. Sobre l'economia submergida, Merchiers ha assegurat que Airbnb ha contribuït a aflorar-la, ja que tots els pagaments es realitzen a través de la plataforma i a través de comptes bancaris "i amb la major transparència".