Així funciona la nova aplicació mòbil de la Seguretat Social: tràmits, vida laboral i cotització

Import@ss, que va començar a operar ara fa tres anys, té un espai dedicat exclusivament a l'alumnat en pràctiques i a artistes

Un home consulta el mòbil
Un home consulta el mòbil | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
17 de setembre de 2024, 17:35
Actualitzat: 18 de setembre, 8:47h

La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, ha presentat aquest dilluns la nova aplicació per fer tràmits amb la Tresoreria de la Seguretat Social, que comptarà, per primer cop, amb un apartat per a l'lumnat que estigui realitzant pràctiques no remunerades. "No es tracta de substituir els mitjans, sinó d'ampliar i sumar", ha recalcat la titular de Seguretat Social amb relació a l'app, alhora que ha destacat que el portal Import@ss -que va començar a funcionar en 2021- va acumular l'any passat 35,60 milions de visites i en el que va de 2024 en suma 24,4 milions.

La nova aplicació ofereix quatre perfils diferents per relacionar-se amb la Tresoreria: autònoms, feina de la llar (tant per a empleades com per a ocupadors), artistes i alumnes en pràctiques. A través de l'app, la ciutadania podrà tenir les funcionalitats del portal Import@ss ara també en el seu dispositiu, podent accedir a les seves dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social, descarregar la seva vida laboral, accedir a les seves bases de cotitzacions, al seu contracte de treball o bé al conveni col·lectiu.

Aquestes són les principals novetats

Com a principals novetats, han destacat des del Ministeri de Seguretat Social, l'aplicació permet rebre avisos personalitzats i notificacions push, accedir amb identificació biomètrica -sempre que s'hagi accedit prèviament amb Cl@ve Permanent- o descarregar documents i tenir-los desats al dispositiu, sense necessitat de connexió a internet.

No obstant això, el secretari d'Estat de Seguretat Social, Borja Suárez, ha indicat que els tràmits als quals es pot accedir a través de la seu electrònica encara no estaran disponibles en aquesta aplicació, però que s'està treballant per poder aconseguir-ho en un futur.

La identificació a l'app es farà a través dels canals habituals: DNI electrònic, SMS o clau digital -només per a dispositius Android-. Una vegada identificat es pot configurar les notificacions push i activar l'accés biomètric -amb empremta dactilar o reconeixement facial- per a futures connexions.

700.000 becaris i becàries cotitzant a la Seguretat Social

D'altra banda, la titular de Seguretat Social ha destacat que són ja 700.000 els becaris i becàries que estan cotitzant a la Seguretat Social des que s'aprovés la cotització per a aquest col·lectiu. Per això, aquest nou servei recull tota la informació tant per a alumnes que començaran les seves pràctiques com per als que ja ho han fet, amb la possibilitat que cada estudiant pugui accedir al seu perfil personal, consultar una completa guia per resoldre dubtes, conèixer els beneficis de la cotització o realitzar tràmits com demanar el número de la Seguretat Social, descarregar l'informe de vida laboral o les bases de cotització.

En el perfil de treball autònom es podrà accedir a tota la informació i tràmits disponibles si s'està donat d'alta o es començarà a treballar per compte propi (alta i de baixa, modificar la base de cotització, consultar rebuts, simular les teves quotes segons els rendiments i molt més).

Per la seva banda, respecte a la feina domèstica, tant si s'és treballador com si es tracta d'un ciutadà que contractarà algú per treballar a casa seva, es pot consultar la informació i els tràmits que l'afecten com ara calcular la quota a pagar, tramitar l'alta i la baixa, actualitzar el sou i jornada de la persona ocupada o consultar els rebuts emesos, entre d'altres.

Finalment, per al col·lectiu d'artistes està disponible la informació i tràmits per aquells que treballen en el sector. A banda d'això, l'aplicació també permet gestionar la situació d'inactivitat, demanar la devolució d'ingressos per base cotitzada o sol·licitar la baixa al cens.