Així has de guardar l'enciam perquè no acumuli bacteris a la nevera

A la nevera, entre els 0 i els 4 graus i netes, les verdures de fulles verdes necessiten ser ben conservades perquè tinguin una vida més llarga

L'enciam és un dels aliments que es fa malbé amb més facilitat a la nevera.
L'enciam és un dels aliments que es fa malbé amb més facilitat a la nevera. | Pixabay
Nació
14 de març de 2024, 18:12
Actualitzat: 18:12h
Quants cops has anat a buscar el carabassó que tenies al calaix de la nevera i està tou, començant a fer-se malbé? O, encara pitjor, l'enciam que vas comprar fa tres dies té les fulles pansides i està generant aigua. Els aliments frescos tenen una durabilitat curta que ni la nevera pot salvar.

És per això que la conservació és clau per fer-los durar més i, alhora, per evitar que apareguin bacteris i patògens que produeixen intoxicacions alimentàries. És el que passa amb l'aparició de la Campylobacte, l'Escherichia coli i la Salmonella. Aquestes infeccions es produeixen en ingerir algun aliment en mal estat en el qual han proliferat microorganismes.

Generalment, els episodis de malestar són protagonitzats per diarrea, vòmits, còlics abdominals i febre. I un dels aliments més propensos a portar aquests bacteris és l'enciam, així com les verdures de fulles verdes. Com és millor guardar-ho?

Evidentment, ha d'estar a la nevera i concretament entre els 0 i els 4 graus. En aquest interval, segons investigacions de la Universitat d'Illinois als EUA, les probabilitats de contagi d'E. Coli són molt baixes. Per evitar l'exposició a altres aliments i productes de la nevera és recomanable guardar-lo en recipients hermètics o bosses de plàstic perforades. 

Els 4 passos per conservar l'enciam

  1. Neteja'l i asseca'l. Sí, abans de posar-lo a la nevera és important rentar-lo bé per eliminar la brutícia i els residus. I, després, assegura't d'assecar-lo completament amb un centrifugador de verdures o amb paper de cuina.
  2. Envolta'l amb paper. Si l'emboliques amb paper ajudes és possible que no s'acumuli tanta humitat addicional a les fulles i, així, no es podrirà tan ràpidament.
  3. Utilitza bosses perforades. Col·loca l'enciam net en bosses de plàstic perforades, d'emmagatzematge específiques per a vegetals o en recipients hermètics. Ajuden a mantenir la humitat adequada al voltant de l'enciam i eviten que es panseixi.
  4. Guarda'l al calaix. L'enciam s'ha de guardar al calaix de verdures de la nevera. Està dissenyat per mantenir una temperatura i humitat òptimes per a les verdures.