Aquests són els bessons anglesos que parlen 26 idiomes i tenen una connexió especial amb el català

Van començar a desenvolupar l'interès per les llengües des de petits i ara en parlen gairebé una trentena, inclosa una llengua inventada que només coneixen ells dos

Redacció
24 de novembre de 2024, 11:07
Actualitzat: 11:10h
En Matthew i el Michael, els superpolyglot bros, tal i com es fan dir
En Matthew i el Michael, els superpolyglot bros, tal i com es fan dir | superpolyglotbros.com

Aprendre idiomes pot resultar complicat per a molta gent: classes, exàmens, conversa i després d'anys encara no poder parlar o perfeccionar la llengua que s'estudia. Aquest, però, no és el cas de tothom, ja que els bessons Matthew i Michael Youlden de Manchester parlen i dominen 26 idiomes.

Entre aquests 26 idiomes s'hi troba el català, que van aprendre després de passar unes vacances a Mallorca. A més també parlen el basc, el danès, el grec, l'alemany, l'irlandès, el castellà i fins i tot l'umeri: la seva pròpia llengua que fan servir per parlar entre ells dos. Defensen que parlar idiomes no és tan complicat com sembla i animen a la gent a fer-ho. Sí que és veritat, però, que ells tenen predisposició i un interès especial que els va néixer quan eren nens. El castellà, per exemple, el van aprendre després d'unes vacances a les Canàries. També  parlen el romanx, una llengua d'una petita regió suïssa. La van decidir aprendre després d'un repte plantejat per la televisió del país.

Defensen les llengües no s'han d'aprendre des d'una visió utilitarista, sinó que s'han d'aprendre per tal de concebre el món d'una forma diferent. En aquest sentit, ells creuen que tenen una relació especial amb el català. Pensen que aquestes llengües minoritzades també són molt interessants per veure el món d'una altra manera. "Amb el basc veig el món d'una manera molt diferent", afirma en Matthew. 

En aquesta entrevista, feta per 3Cat, comparteixen les seves experiències i parlen de l'umeri: l'idioma que s'han inventat i que fan servir entre ells. Aquest fet no és estrany entre els bessons. N'hi ha molts que quan són petits desenvolupen un llenguatge propi. El que no és normal, però, és mantenir-lo quan són grans i anar-lo a evolucionant. Expliquen, per exemple, que han anat agafant sistemes d'altres llengües com per exemple fer els plurals amb -i, igual que l'italià. En Michael i en Matthew es posen d'acord cada vegada que volen incorporar noves paraules a la seva llengua. Ara bé, aquesta no arribarà mai ser una llengua compartida per més gent, ja que asseguren que no la volen explicar a ningú. 

Consells per aprendre nous idiomes

Durant l'entrevista també els pregunten sobre consells per aprendre noves llengües i el consell més valuós que donen és utilitzar-la des del primer dia sense por de cometre errors o de dir alguna cosa que no és correcta. A més, recomanen l'aprenentatge passiu. És a dir, escoltar pòdcasts, mirar la tele o sèries en la llengua que vols aprendre.