Nou cas de discriminació lingüística, ara a l'aeroport de Palma. Una dona ha denunciat davant Plataforma per la Llengua que treballadors de la companyia Ryanair li van dir que no l'entenien i li van demanar que canviés d'idioma amb una frase contundent: "Aquí es parla en castellà o, en tot cas, en el 'dialecte de Mallorca'". L'entitat ha assessorat la passatgera perquè presenti una denúncia tant a l'aerolínia com a Consum de les Illes Balears.
Els fets van tenir lloc el passat 2 de març a la porta d'embarcament d'un vol quan la passatgera, que viatjava amb prioritat, va ser aturada a la porta d'embarcament. Tot i haver viatjat en nombroses ocasions amb el mateix equipatge, el personal li va comunicar, sense explicacions clares, que la seva maleta no era apta per entrar a cabina.
La passatgera va preguntar, en català, perquè no podia portar la maleta. Però els treballadors no l'entenien i li van demanar de manera grollera que parlés en castellà. Ella va intentar mantenir la llengua, però el personal va negar-se a atendre-la i finalment, davant la desagradable situació, va haver de canviar al castellà.
👩🏼✈️ -¡Cuando hables en castellano, que estamos en España, hablamos y nos entendemos!
— Plataforma per la Llengua 📢 (@llenguacat) March 26, 2025
❗ Denunciem que una usuària de @Ryanair_ES ha estat discriminada a Palma per parlar en català i que, arran de la discussió, la varen obligar a pagar un recàrrec
❌ Ryanair NO pot vulnerar els… https://t.co/3A5yVGuZr3 pic.twitter.com/cUVm8ENU6u
I aquí no s'acaba la història. Els treballadors van posar-se encara més hostils, van demanar a la passatgera que s'apartés i van amenaçar-la de cridar les autoritats si no ho feia. A més, li van prendre el DNI sense donar-li cap explicació. Quan la passatgera va demanar una solució, inicialment va ser ignorada i, posteriorment, se li va indicar que havia de pagar un recàrrec per facturar la maleta.
Finalment, va accedir-hi, però la resposta dels treballadors va ser molt clara: "Has perdut la teva oportunitat, ara esperaràs fins al darrer moment o avui no volaràs". Amb tot, la usuària va haver d'esperar per embarcar, va acabar pagant una quantitat extra per la maleta sense rebre rebut i es va veure obligada a viatjar sense tenir la seva motxilla a prop, malgrat haver pagat la prioritat.
Plataforma per la Llengua considera que Ryanair va vulnerar els drets lingüístics de la dona i recorda que l'Estatut de les Illes Balears reconeix el català com a llengua pròpia i oficial, garanteix el dret d'usar-la i prohibeix qualsevol forma de discriminació per raó de llengua. A més, la llei de normalització lingüística protegeix el dret d'expressar-se en català amb empreses privades, i la llei de protecció dels consumidors penalitza "conductes discriminatòries en els serveis".