
La causa per l'accident a l'estació de Castelldefels de la nit de Sant Joan del 2010 -on van ser atropellades mortalment 12 persones per un tren mentre creuaven les vies- ha estat arxivada provisionalment per la jutgessa de Gavà. En una interlocutòria, la magistrada considera que no existeix cap "incompliment substancial" del reglament ni de les normes de trànsit ferroviari i considera que "no era previsible" que els passatgers decidissin incórrer en una "negligència" i creuar les vies "sense buscar el pas habilitat". La resolució no és ferma i es pot recórrer. Aquesta causa ja va ser arxivada un cop, al juliol del 2010, un mes després de la tragèdia, però l'Audiència de Barcelona va obligar al gener a reobrir-la.
Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la titular del jutjat número 1 de Gavà ha decidit acordar l'arxiu provisional de la causa després de realitzar noves diligències, entre les quals es troba la declaració com a testimoni del conductor del tren.
La magistrada considera que, de l'anàlisi de les actuacions, "no resulta l'existència d'incompliment substancial de la reglamentació i de les normes a observar en l'àmbit del trànsit ferroviari que permeti afirmar l'existència d'omissió d'un deure punible en l'esfera penal". En la mateixa resolució, la jutgessa argumenta que queda acreditat que, "en previsió de la major afluència de viatgers", es va decidir "obrir no només els torns de sortida de l'estació existents un cop ultrapassat el pas subterrani, sinó també les portes existents al costat dels mateixos que habitualment estan tancades".
En canvi, la jutgessa considera que "el que no era previsible" és que els passatgers del tren de rodalies, "incorrent en una notòria negligència i prescindint de les més elementals normes, incomplint amb el que està previst en la normativa aplicable, decidissin, sense buscar el pas habilitat a l'efecte, passar a l'altra andana creuant directament les vies, sense preveure que per les mateixes es podria apropar un tren, trobant-se la sortida habilitada a l'efecte expedita". La resolució no és ferma i es pot presentar un recurs. A més, el tribunal remarca que, si en algun moment apareguessin noves proves, es podria sol·licitar la reobertura de la causa.