La bretxa salarial en espais de direcció es redueix a Catalunya, però és més alta que a l'Estat

La presència femenina en càrrecs directius creix, però continua concentrada en àmbits com la comunicació, el màrqueting i els recursos humans

Publicat el 08 d’abril de 2025 a les 12:52
Actualitzat el 08 d’abril de 2025 a les 14:13

Les dones guanyen presència a les direccions de les grans empreses, però la bretxa salarial es manté. Aquesta és una de les conclusions del 19è estudi Bretxa salarial i presència de la dona en llocs directius 2025 publicat aquest dimarts per l’escola de negocis EADA i la consultora ICSA, que assenyala que la diferència de gènere en els sous dels directius és del 15,23% a Catalunya, un punt per sota de l’any anterior (16,39%) i tres punts per sobre de la mitjana estatal (12,9%). La diferència salarial és superior a la que existeix entre els comandaments intermedis (9,34%) i entre els empleats (10,37%). En aquest últim cas, la diferència salarial s’ha ampliat mig punt.

El document, que compta amb més de 80.000 dades salarials actualitzades a febrer del 2025, conclou que la presència femenina en càrrecs directius ha augmentat fins al 18,3%, dos punts més que l’any passat (16,67%) i també dos punts per sobre de la mitjana espanyola (16,9%).

Tot i aquest creixement, les dones s’han continuat concentrant en àmbits de direcció feminitzats com la comunicació, el màrqueting i els recursos humans. La presència de les catalanes a les direccions d’empreses de més de 50 treballadors -en les quals es basa l’estudi- és molt més reduïda que la que hi ha entre els comandaments (36,78%) i entre els empleats (52,56%).

A l’Estat, la bretxa salarial augmenta després de set anys

Les dades estatals mostren la mateixa tendència amb un increment de l’1,3% de presència femenina a les direccions fins a representar un 16,9% del total, la segona dada més alta des del 2009, exceptuant la del 2021, marcada per l’esclat de la covid i l’obligatorietat de teletreballar. En canvi, la retribució ha registrat un canvi de tendència amb un increment de la bretxa d’un 1,7% fins als 10.894 euros anuals. Aquest indicador havia anat a la baixa des del 2017. Així doncs, les dones directives cobren actualment un 12,9% menys que els homes.

“Després de set períodes consecutius la bretxa ha tornat a augmentar. No és una bona notícia, parlem de desigualtat, però també estem creant un problema de futur perquè tenim menys capacitat d’estalvi, menor poder adquisitiu”, ha dit Indry Canchilla, enginyera industrial i sòcia-directora de l’àrea de consultora d’Icsa.