Les comarques de Barcelona viuen un increment de la detecció de malalties relacionades amb les picades de mosquits. Davant això, la Diputació ha incrementat les inspeccions de vigilància i control d'aquests insectes. En concret, l'any passat se'n van fer 73, xifra "molt superior" a les d'abans de la pandèmia: 14 inspeccions el 2017, 23 el 2018 i 39 el 2019. El 2020 i el 2021 només se'n va fer una cada any per la pandèmia però el 2022 van ser 67.
Les picades de mosquit poden suposar per a les persones un risc de transmissió d’arbovirosis, malalties originades per virus que es transmeten mitjançant artròpodes (principalment mosquits, i entre ells, el mosquit tigre). Entre les més freqüents figuren el dengue, el Zika, el Chikungunya i el Virus del Nil Occidental, malalties que es donen de manera autòctona principalment a Sud-amèrica.
L’any 2023, la Diputació de Barcelona va fer 73 inspeccions entomològiques relacionades amb casos d’arbovirosis detectats a 41 municipis de la demarcació de Barcelona (exclosa Barcelona ciutat). L'increment de casos també està relacionat amb l'augment dels viatges internacionals després de la pandèmia.
Com són els casos detectats?
Els casos que es detecten a les comarques de Barcelona acostumen a ser importats i són de declaració obligatòria. Els viatgers que puguin arribar en fase virèmica impliquen un risc immediat d’iniciar un brot local. Per això, quan es detecten casos d'arbovirosis en algun municipi durant el període de risc (estiu), la Diputació dona suport tècnic per portar a terme inspeccions entomològiques, que permeten detectar mosquits infectats per l'agent causal de la malaltia.
D'aquesta manera es pot identificar si les malalties que provoquen són importades (persones infectades per picades de mosquits en altres països del món) o autòctones (si es detecten mosquits infectats aquí). També permeten assessorar els ajuntaments sobre l'ús de plaguicides específics en cas que es detecti la presència de mosquits o larves i avisar els veïns perquè prenguin mesures preventives per evitar la proliferació de mosquits a casa seva.
La Diputació facilita als ajuntaments materials de sensibilització per evitar la proliferació de mosquits. Entre les recomanacions hi ha la d'evitar les acumulacions d'aigua estancada, ja que és on ponen els ous i es desenvolupen les larves; i mantenir les condicions higièniques i sanitàries de les piscines quan estan plenes, entre d'altres.