Amb el tombant de segle, l’interès de les agències espacials per investigar la viabilitat de viure a Mart s’ha anat intensificant gradualment, de tal manera que des de 1996 s’han enviat al planeta vermell 14 de les 40 sondes que s’hi ha enviat des de 1960. Aquest interès científic s’ha vist reflectit en la cultura amb l’aparició d’obres literàries (la trilogia marciana de Kim Stanley Robinson, 2001; El Marciano” d’Andy Weir, 2011) i cinematogràfiques (Misión a Marte, 2000; Planeta Rojo, 2000; El Marciano, 2015). Evidentment, també els jocs de taula han vist l’aparició de múltiples productes (“First Martians: Adventures on the Red Planet”, 2017; Martians: A Story of Civilization, 2016), però entre tots en destaca un que s’ha situat entre els 10 millors de la web BoardGameGeek: Terraforming Mars.
Què fareu?
Any 2400: la colonització de Mart s’ha deixat en mans privades i les principals corporacions terrestres s’han llançat a controlar aquest verge planeta que haurà d’acollir als humans.
Malauradament, el planeta no és habitable en l’estat actual, així que les corporacions haureu de fer-lo adequat pels humans (la tècnica que es coneix com a terraformació) tot i expandint el vostre control sobre el planeta vermell al mateix temps. Per terraformar Mart haureu d’augmentar el nivell d’oxigen de l’atmosfera, incrementar la temperatura del planeta i dotar-lo d’aigua líquida en forma d’oceans.
Tindreu la tecnologia més puntera al vostre abast: microbiologia, nanotecnologia, bioenergètica, astrofísica, etc. A mida que passen les generacions, veureu com la vida es va aferrant al planeta i començareu a construir les vostres pròpies ciutats perquè siguin habitades pels primers colons. De tal manera, que quan Mart ja estigui terraformat, en tingueu un bon domini i n’aconseguiu els màxims beneficis.
On està la gràcia?
Un cop acabeu la primera partida de Terraforming Mars us adoneu amb quina facilitat acaben de donar-vos una lliçó “teòrica” sobre com es terraformaria aquest planeta. La mecànica del joc és molt senzilla basant-se pràcticament en cartes que anireu comprant i acumulant en el vostre espai de gestió de la corporació. Amb aquestes cartes augmentareu els 3 indicadors del nivell d’habitabilitat del planeta: l’oxigen, la temperatura i l’aigua. Aquests indicadors a l’hora us actuaran com a limitadors per algunes cartes, de tal manera que no podreu jugar la carta dels mamífers si l’oxigen del planeta no és suficient per mantenir-los en vida, però per contra potser si que podreu jugar la dels insectes que en necessiten menys.
La forma en com es controlen i s’impulsen aquests dos factors (les cartes i els indicadors) fan que l’evolució de la partida segueixi un patró molt ben estudiat i adaptat al que suposem que seria aquest procés en el planeta. Per acabar-ho d’arrodonir, a l’inici de cada ronda, amb les noves cartes, fareu un petit draft (una tria conjunta entre tots els jugadors) de manera que haureu de valorar molt bé quines cartes us quedeu i quines deixeu pels vostres rivals.
Si no fos per la seva durada, Terraforming Mars seria una eina molt adequada per introduir-la a les aules, ja que a cada partida us trobareu amb multitud de situacions que permetrien il·lustrar temaris de biologia, geologia, física, química, sanitat, tecnologia, etc. Una demostració palpable de com un joc científic ben fet pot ser enormement gratificant de jugar-hi.
Nom del joc: Terraforming Mars
Autor: Jacob Fryxelius
Editorial: Maldito Games
Número de jugadors: 1-5
Temps de joc: 120 minuts
Edat: a partir de12 anys
Toni Serradesanferm
Autor de jocs de taula i membre del grup d’assessorament de jocs de taula Santa Clara.
Avanceu 400 anys i terraformeu Mart
El joc es basa fortament en els principis científics que podrien fer habitable el planeta vermell en un futur | En poc més d’un any, el joc s’ha situat entre els 10 millors jocs de taula actuals
Ara a portada
Publicat el 16 de febrer de 2018 a les 15:29
Et pot interessar
-
Societat Un menor en estat greu després de ser atropellat per un taxi a Nou Barris
-
Societat Si reps un SMS de la Seguretat Social no hi facis clic: pot ser una estafa
-
Societat Quan cau la segona Pasqua enguany? Gairebé 200 municipis faran festa
-
Societat El temps d'aquest divendres 25 d'abril: sol i núvols a les portes d'un canvi de temps per al cap de setmana