
Sense toros, però multimilionari. El propietari de la plaça de toros de la Monumental, Pedro Balañá, està disposat a renunciar a la seva devoció històrica per la tauromàquia i a plantar la plataforma en defensa de la Fiesta a canvi de la modesta xifra de 450 milions d'euros a càrrec dels comptes de la Generalitat, en concepte d'indemnització pels perjudicis causats per l'aprovació de la llei que prohibeix les curses de braus a Catalunya a partir de l'1 de gener del 2012. Els càlculs de Balañá, però, no se sustenten aquesta mateixa llei, que reconeix que “davant el cessament de l’activitat en les places, els propietaris tenen dret a ser indemnitzats”, sinó que pretén acollir-se a un precepte del dret civil català que estableix que si un canvi de legislació produeix una modificació de l'estatus d'una determinada activitat econòmica, el propietari té dret a una indemnització per a un període de cent anys des del moment en què cessa l'activitat.
Al mateix sac el circ i els concerts
Però els càlculs de l'empresari són extremadament tramposos. Per començar, l'empresari es nega a desglossar quins ingressos i quins beneficis provenen estrictament del negoci de la tauromàquia. El 2007 va declarar 4,5 milions d'euros d'ingressos, però no els beneficis, que són necessaris com a base per al càlcul de les indemnitzacions. A més, Pedro Balañá S.A utilitza la plaça per a espectacles de circ i per a la celebració de concerts i altres esdeveniments. És a dir, que és fals que els ingressos derivats del toro siguin 4,5 milions. De fet, xifres no oficials del 2007 situen el benefici net d'exportació de la tauromàquia a la Monumental en només 90.000 euros. És evident, doncs, com argumenta la Generalitat en les negociacions amb Balañá, que “la prohibició de les curses de braus no implica el cessament total i absolut de la capacitat de rendiment econòmic de la Monumental, sinó d'una part d'aquesta infraestructura”. Segons dades de la plataforma en defensa de la Fiesta, el 2007 es van celebrar 16 curses de braus a Catalunya, 21 menys que el 2001.
Entre uns milers d'euros i 5 milions
La Generalitat ja està mirant de calcular la indemnització que ha de pagar a Pedro Balañá en funció de la llei aprovada, és a dir, el benefici net del negoci de la tauromàquia multiplicat per deu anys. I si Balañá no ofereix les xifres oficials, la manera de fer el càlcul és obtenint l'ocupació mitjana de les curses. La primera cursa de la temporada ha tingut una acollida més que modesta, 500 localitats venudes. El preu de venda ronda els 40 euros, és a dir, que una cursa que no sigui de José Tomás suposa uns ingressos per taquilla de 20.000 euros. Sigui com sigui, l'executiu català s'ha fixat un màxim de 5 milions d'euros “en cas que tots els factors ens anessin molt en contra i donant lloc una situació molt exagerada”. En aquest sentit, l'executiu reconeix que els contractes signats per al 2012 amb toreros de renom poden disparar una mica la xifra final, però en qualsevol cas, confia que la indemnització acabarà situant-se per sota del milió d'euros. Amb tot, és conscient que l'empresari no acceptarà la proposta i s'iniciarà un procés judicial. Al marge de la caixa que faci Balañá amb la indemnització, l'1 de gener del 2012 les curses quedaran prohibides sí o sí.
Els Balañá, propietaris de la plaça de toros de la Monumental, han encarregat un informe econòmic per avaluar la indemnització que els correspondria, després de la prohibició de les curses de braus pel Parlament de Catalunya. Segons aquest estudi, elaborat pel profesor de la UB Vicente Royuela, els Balañá podrien aspirar una astronòmica compensació de 300 milions d’euros, resultat de multiplicar els ingressos per temporada dels darrers exercicis per 99 anys, suposat període de concessió que els pertoca. En canvi, altres càlculs més realistes xifren la possible indemnització que la Generalitat hauria de pagar als Balañá en menys d’un milió d’euros, resultat de multiplicar els beneficis dels darrers exercicis (uns 90.000 euros) per deu anys.