Barcelona canvia les normes per als patinets: així hauran de circular a partir de 2025

A partir del febrer, el casc serà obligatori i els vehicles hauran de comptar amb elements de seguretat com llums del davant i de darrere

  • Un usuari en patinet en un carril bici de Barcelona
Publicat el 29 de novembre de 2024 a les 12:41

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament modificar l’ordenança de circulació i el casc serà obligatori per als patinets a partir de l’1 de febrer del 2025. La modificació de l’ordenança vigent també suposa la prohibició d’anar més d’una persona en un sol patinet i fixa que aquests vehicles hauran de comptar amb els elements de seguretat com ara llums del davant i de darrere.

D’altra banda, el text planteja prohibir també de forma generalitzada l’ús de voreres per a patinets i bicicletes, però contempla algunes excepcions per a les bicis, com volien els comuns i ERC. La modificació de l’ordenança s’ha aprovat amb els vots favorables del govern del PSC, a banda dels comunsERC. El PP s’ha abstingut i Junts i Vox hi ha votat en contra.

Els canvis en l’ordenança, ha explicat la tinenta d’alcaldia de Mobilitat, Laia Bonet, responen a la “nova realitat en la mobilitat” dels últims anys, ja que la norma actual es va actualitzar per darrera vegada el 2017. Bonet ha assegurat que es tracta d’un “pas ferm” per ordenar la mobilitat i la convivència entre els vianants i els diferents vehicles que circulen per la ciutat i ha destacat que el més important era regular els vehicles de mobilitat personal (VMP), un nou actor a Barcelona.

Els principals punts de la nova regulació

Un dels principals punts un cop entri en vigor el text a partir de l’1 de febrer serà l’obligatorietat de dur casc. L’Ajuntament farà llavors una campanya informativa i podrà començar a sancionar els conductors de patinet que no portin casc. D’altra banda, els patinets també hauran de comptar amb els elements de seguretat com ara llums del davant i de darrere. Sobre per on poden circular i a quina velocitat, el redactat clarifica que no podran circular en cap cas per vorera i tindran algunes limitacions en calçada. 

D’altra banda, el text planteja prohibir també de forma generalitzada l’ús de voreres per a bicicletes. “La voluntat és que la vorera sigui per als vianants”, ha dit Bonet. Però hi ha una excepció: en cas que no hi hagi carril bici, podran circular per vorera els menors de 14 anys i els adults que transportin menors amb cadireta o remolc. També es regula el repartiment de mercaderies en bicicleta. Respecte a les motos, el govern planteja limitar el seu estacionament en entorns escolars i hospitalaris.

Suport dels comuns i ERC

Des dels comuns, Guille López ha celebrat que es reguli la circulació dels patinets i que s’incorporin mesures “necessàries”. Amb tot, ha assenyalat que haurien volgut anar més enllà i fer obligatori l’ús d’un casc “homologat” per als motoristes o la prohibició d’aparcar motos a la vorera al conjunt de la ciutat, així com ser més ambiciosos en la pacificació dels entorns escolars o hospitalaris.  

Per la seva banda, Rosa Suriñach, d'ERC, ha denunciat que l’ordenança fa gairebé dos anys que és “al calaix” – es va aprovar inicialment el febrer del 2023- però ha coincidit amb Bonet en el “bon diàleg” dels darrers mesos per desencallar el text final. Ha dit també que és una oportunitat per definir l’escala de “vulnerabilitat” en la mobilitat i ha assenyalat que caldrà una bona “campanya de conscienciació i sancionadora” per allò que no es compleixi.  

El PP s'absté i Junts i Vox voten en contra

Des de Junts, Francina Vila ha qualificat la modificació de l’ordenança com “la primera ordenança del tripartit”. Vila ha augurat que el nou text no tindrà “cap incidència” en els problemes de mobilitat a la ciutat, que és “un desgavell”. Segons ella, el govern tenia una oportunitat d’adaptar l’ordenança municipal i “no ha estat capaç de fer-ho”.

El partit demanava alguns punts que no s’han incorporat, com ara que les voreres i les plataformes úniques fossin exclusives per als vianants o que el casc fos obligatori per a les bicis. Per aquests motius, Junts ha votat en contra dels canvis, igual que Vox. Al seu torn, el PP s’ha abstingut justificant que esperaven una ordenança “més ambiciosa”.