L'Ajuntament de Barcelona dictarà en uns dies l'ordre de precinte del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca, on 47 interns mantenen la vaga de fam que van iniciar aquest diumenge. Segons ha explicat aquest dilluns als mitjans el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, calcula que l'ordre s'executarà abans de 20 dies des que es dicti, per donar "un termini raonable" a la Delegació del govern espanyol a recol·locar els interns en altres centres o que puguin quedar en llibertat.
La mesura és un pas més en la voluntat del govern d'Ada Colau de clausurar el centre de la Zona Franca, el qual no disposa de llicència adequada a la seva activitat. Arriba després que el juliol el govern espanyol va desacatar l'ordre de cessament d'activitat que havia dictat llavors el consistori, i quan s'ha esgotat el termini del qual disposava el govern espanyol per a recórrer l'ordre, cosa que no ha fet, de manera que ja és ferma.
El consistori està a l'espera els pròxims dies de rebre un nou informe dels Bombers sobre si l'equipament reuneix les condicions de seguretat donat que no disposa de la llicència adequada. Un cop el tingui, demanarà l'ordre de precinte del CIE. Per Asens, el govern espanyol és "molt probable que es limiti a no fer res" i que desatengui l'ordre municipal de precinte, donada "la passivitat" amb la qual ha actuat fins ara davant l'ordre de cessament de l'activitat.
El tancament del CIE s'encamina cap als tribunals
En cas que no s'acati, Asens ha anunciat que "posaran els fets en mans de la justícia" mitjançant la presentació un recurs contenciós administratiu. En paral·lel, ha avançat que hi haurà un plet sobre la necessitat de llicència d'activitat adequada per al CIE.
Com ja ha explicat aquest mateix dilluns des de Vic a NacióDigital, Asens també ha posat a disposició de la Delegació del govern la possibilitat que al CIE actuïn serveis sanitaris i psicològics públics coincidint amb la vaga de fam, ja que l'atenció sanitària es limita a un metge a mitja jornada i a un infermer. Segons ell, la vaga de fam és "legítima", per les condicions "infrahumanes" en què conviuen els interns i "la mesura desproporcionada" del seu internament.