Barcelona es buida de taxis per protestar contra els serveis «pirata»

El sector vol evitar la irrupció a Catalunya de 3.000 noves llicències de cotxes de lloguer amb conductor | Un grup de taxistes, a les acaballes de la manifestació, ha intentat entrar per la força a l'Ajuntament de Barcelona | Elite Taxi amenaça de "col·lapsar" la ciutat si en un mes no es compleixen les seves demandes

Publicat el 16 de març de 2017 a les 09:54
Barcelona s'ha buidat aquest dijous de taxis per una vaga del sector per protestar contra els serveis "pirata". Uns 2.800 taxistes, segons fonts municipals, han fet una demostració de força i s'han manifestat des d'Arc de Triomf i han passat al Parlament, l'Ajuntament i la Generalitat per reclamar mesures a les administracions. Segons la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, la mobilització ha tingut "molt de seguiment".

Al Parlament, una delegació dels taxistes ha estat rebuda per un grup de parlamentaris, i també els han rebut a la Generalitat. A l'Ajuntament, el fet que l'alcaldessa, Ada Colau, no s'hi hagi reunit "per problemes d'agenda", segons fonts municipals, ha escalfat l'ambient i ha acabat amb un grup intentant entrar per la força a l'edifici consistorial. Malgrat això, les dues parts han convingut en mantenir les converses.

En el fons de la mobilització hi ha la possible irrupció de 3.000 noves llicències de vehicles de lloguer amb conductor (VTC), part dels quals, a la pràctica, poden acabar funcionant de taxi amb aplicacions com Uber i Cabify.

Possible bloqueig de la ciutat en un mes

Els taxistes han plantejat les seves demandes per fer-hi front, i asseguren que han arrancat alguns compromisos, però adverteixen del fet que, si en un mes "no es compleixen", optaran per "col·lapsar" la ciutat, segons ha assegurat a NacióDigital Alberto Álvarez, un dels portaveus d'Elite Taxi. Això significa fer el contrari que aquest dijous, quan no han circulat taxis, i bloquejar la ciutat amb els 10.500 existents. "Serà la vaga definitiva", ha avisat.

Segons diversos portaveus dels taxistes, el Parlament s'ha compromès a crear una comissió de seguiment de les llicències VTC per assegurar que no funcionen com a taxi encobert. A la Generalitat, els han demanat més control policial a l'aeroport del Prat, inspeccions a Cabify i tenir coneixement dels processos judicials oberts al Suprem sobre l'atorgament dels permisos. L'Ajuntament, per la seva banda, ultima un pla sobre el sector, però no han transcendit més detalls.

Els taxistes barcelonins han impedit que s'estableixi Uber, però no Cabify, empresa que té 109 llicències de cotxe de lloguer amb conductor a la ciutat. A diferència del taxi, aquest sector no té tarifes regulades, i els seus beneficis va a parar a grans multinacionals que treballen amb "paradisos fiscals", segons Pedro García, que presideix l'Agrupació Taxi Companys.
 

Manifestació de taxistes contra els «serveis pirates». Foto: Adrià Costa


En aquesta ocasió els taxistes consideren que tenen el suport també dels usuaris. Segons García, "mai" havien gaudit de suport popular en altres mobilitzacions com ara que protesten "en contra de multinacionals que pretenen eludir el pagament d'impostos i destruir llocs de treball", i ha afegit: "La gent està amb nosaltres".

Els taxistes reclamen que es compleixi la llei i la ràtio d'un VTC per cada 30 taxis. Temen, però, que amb l'entrada de 3.000 permisos de vehicles de lloguer amb conductor la ràtio sigui d'un VTC per cada tres taxis. "No hi ha feina per a tant", avisa García.

Calculen que a tota Espanya hi ha menys de 5.000 llicències VTC i, amb les demanades, podrien arribar a ser 15.000. En el cas de Catalunya, són unes 800 de "legals", i amb les demanades arribarien a apropar-se a les 4.000. A Barcelona ciutat hi ha 10.523 llicències de taxi.

"Ple suport" municipal a les reivindicacions

L'Ajuntament ha expressat el "ple suport" a les reivindicacions, si bé no és l'administració que té més capacitat d'actuació. En declaracions als mitjans, Mercedes Vidal, que també presideix l'Institut Metropolità del Taxi (Imet), ha defensat que "l'intrusisme de l'activitat de les falses economies" com Uber i Cabify "corresponen a una qüestió que aquesta ciutat no necessita".

En la seva opinió, a la ciutat ja hi ha un servei de taxi "de qualitat" regulat per l'administració, i els VTC que funcionen com a taxis encoberts treballen sota el paraigua de l'economia col·laborativa, però "no és més que economia clàssica de mercat", i ha suposat la precarització del sector, l'augment de vehicles circulant per la ciutat i la lesió dels interessos del taxi i de la correcta prestació del transport públic.

El consistori té poc marge de maniobra, però la Guàrdia Urbana està al cas del problema, està formada per detectar l'intrusisme i ja ha imposat "múltiples sancions", segons Vidal, però no ha concretat quantes. A més, a la Generalitat, que és qui concedeix llicències, li reclama que faci un seguiment de l'ús que se'n fa, però qui fa la llei és l'Estat: en un futur el consistori li traslladarà la seva posició contrària a plataformes com Uber i Cabify.
 

Manifestació de taxistes contra els «serveis pirates» Foto: Adrià Costa


Un grup de taxistes intenta entrar a l'Ajuntament de Barcelona

La bona predisposició municipal a les reivindicacions dels taxistes no ha evitat que la manifestació hagi acabat amb tensió a la plaça de Sant Jaume. Un grup dels vaguistes ha intentat entrar a l'Ajuntament, i ha llençat ous, ampolles de vidre i llaunes contra la porta del consistori, cosa que ha motivat que la Guàrdia Urbana hagi tancat les portes. A diferència de la Generalitat, que està envoltada de tanques, al consistori no hi havia cap protecció física.

Es dona la circumstància que allà ja estava esperant Vidal i altres responsables de l'Imet per rebre una delegació dels taxistes. Com a mínim un dels membres de l'Imet ha rebut l'impacte de diversos ous. L'intent d'entrar al consistori s'ha produït una estona després de les declaracions als periodistes de Vidal, la qual havia ressaltat que no s'havien registrat incidents destacables.
 

Els taxistes intentant entrar a l'interior de l'Ajuntament de Barcelona. Foto: Adrià Costa


[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WekjD8A7zzk[/youtube]
Seguiment massiu a l'aeroport del Prat i l'estació de Sants

Des de les vuit del matí d'aquest dijous trobar un taxi a les dues terminals de l'aeroport del Prat i a l'estació de Sants ha estat pràcticament impossible. Com a la resta de la ciutat, el seguiment de la vaga dels taxistes ha estat massiu durant les primeres hores del matí i els viatgers que esperaven desplaçar-se en taxi han hagut de buscar alternatives.

A l'aeroport del Prat, els viatgers que s'acostaven a la parada de taxis de la T1 carregats de maletes, la majoria estrangers, han comprovat sorpresos que on un dia laborable hi ha prop d'un miler de vehicles esperant per encotxar clients aquest matí estava pràcticament desert.

Després de ser informats de les alternatives de transport pel personal de l'aeroport o pels propis taxistes que s'han acostat a l'aeròdrom com a piquets informatius, la majoria de passatgers han optat pel metro i l'Aerobús, que ha registrat llargues cues durant el matí. A l'estació de Sants el metro ha estat l'alternativa majoritària dels viatgers.

Durant la marxa, els taxistes han llençat traques i sorollosos petards, i han repetit que "el taxi, unit, mai serà vençut". Han secundat la protesta Elite Taxi, STAC, Pak Taki, Associació Taxi Barcelona, Taxistas Latinos Unidos, TLU Barcelona, Taxi Companys, ANGET Taxi i Ràdio Taxi Vallès.
 

Manifestació de taxistes contra els serveis «pirata» Foto: Adrià Costa