[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GjCDiMIRRo4#t=139[/youtube]
Amb l'objectiu de donar suport al sector industrial i "sensoritzar" la ciutat per obtenir-ne dades sobre els seus usos, l'Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el 2008 el Barcelona Urban Lab, és a dir, el Laboratori d'Urbanisme de Barcelona. És un espai de proves a la zona del 22@ per aquells productes amb implicació directa en la ciutat o els serveis de l'Ajuntament. En aquest sentit, l'Urban Lab acull projectes d'empreses que aportin beneficis pels ciutadans i solucionin necessitats no resoltes. Les empreses poden provar projectes pilot en àmbits com l'urbanisme, l'educació, la mobilitat... En total, s'han instal·lat 150 sensors i cinc plataformes de comunicació diferents. D'aquesta manera, es posen a prova les infraestructures i els serveis de la ciutat per fer-les realitat en un futur i per saber si els projectes innovadors tenen èxit per comercialitzar-los.
Sensors a l'enllumenat i als contenidors
Entre els pilots del laboratori urbà hi figura el SIIUR (Solució Integral d'Infraestructures Urbanes), de Barcelona Digital Centre Tecnològic. És una proposta d'enllumenat públic amb tecnologia LED que integra serveis pel ciutadà; consta d'uns sensors que processen la informació ambiental i detecten presència, temperatura, humitat, soroll i contaminació. D'altra banda, integra punts d'accés wi-fi, un punt d'informació al ciutadà, recàrrega elèctrica i fibra òptica. El projecte té per objectiu testar nous sistemes d'enllumenat eficients i integrar nous equipaments tecnològics per desenvolupar un entorn real de ciutat intel·ligent. Val a dir que el sistema també pensa en millorar la il·luminació, l'estètica de l'espai públic i reduir el consum energètic i els costos econòmics.
Un altre dels pilots, en aquest cas ideat per Urbiòtica, són els sensors a contenidors d'escombraries que en mostren el nivell d'emplenament. Així, es poden aconseguir dades de càrrega i descàrrega dels contenidors i analitzar-les per establir mesures a llarg termini: pensar en modificar les rutes de recollida estalviant recursos i millorant el servei. Un projecte més visible són els semàfors adaptats per a invidents a les cruïlles del 22@. Inclouen un dispositiu per regular automàticament el volum, que permetrà emetre senyals acústiques en funció del soroll ambiental. Segons si es tracta d'inici o final de pas, els sons són diferents.
Tecnologia per millorar el trànsit
En el camp de la contaminació acústica, el projecte de Zolertia ha instal·lat microsensors de soroll a diversos fanals de la via pública per avaluar-ne la viabilitat i fiabilitat en la detecció dels nivells de soroll ambiental urbà i poder realitzar un mapa sonor de la ciutat gairebé en temps real. Aquesta tecnologia només s'havia provat al laboratori i l'Urban Lab ha permès testar-la. Un altre camp del laboratori és l'aparcament. Worldsensing ha instal·lat uns sensors que informen de l'estat d'ocupació de les places d'aparcament i, amb aquestes dades, guien els conductors a les places d'aparcament lliure. Ho fan a través de panells informatius al carrer o aplicacions mòbils. Se n'han instal·lat 70 en places d'aparcament de zona blava i places de càrrega i descàrrega.
El pilot de Bitcarrier també té a veure amb el sector del transport. Han implementat 50 sensors a diferents punts de la ciutat que controlen i gestionen el trànsit de manera automàtica amb dades enviades per 3G. Ara les dades es fan servir per calcular temps de recorregut i només hi tenen accés les autoritats municipals, però en el futur es planteja posar-les a disposició dels ciutadans. Seguint amb el trànsit, un altre projecte ha instal·lat càmeres de control del trànsit connectades per fibra òptica amb la central de via pública per controlar-lo en temps real. A més, es contemplen semàfors connectats, també per fibra òptica, per incrementar o reduir la freqüència del verd segons les necessitats del moment.
En el camp de l'automòbil, també en destaquen un projecte de mobilitat sostenible per instal·lar punts de recàrrega de vehicles elèctrics i dues motos de la guàrdia urbana de propulsió elèctrica i solar. Altres pilots del Laboratori Urbà de Barcelona són els de lectura telemàtica de comptadors de gas, llum i aigua de més de 150 habitatges; fibra òptica als habitatges del Poblenou per multiplicar l'ample de banda del sistema tradicional amb cablejat de coure; i diversos carrils bici testats al 22@ per detectar quin contribuïa a una millor circulació i seguretat dels ciclistes sense impedir la fluïdesa del trànsit.
Barcelona, laboratori de noves tecnologies en serveis urbans
L'Urban Lab permet a les empreses implementar projectes pilot a la zona del 22@
Ara a portada
-
-
Política Illa garanteix que els Mossos no deixaran desatès cap poble ni ciutat: «No hi haurà impunitat» Bernat Surroca Albet
-
Societat El Tarzan romà: d'implicar el papa Francesc en ocupacions de pisos a visitar la Casa Orsola David Cobo
-
Política Una absència sonada: per què Sánchez no serà al funeral del papa Francesc? Tania Tapia Díaz
-
Publicat el 25 de febrer de 2014 a les 23:01
Et pot interessar
-
Societat Mor electrocutat un treballador de 41 anys a la Zona Franca
-
Societat El temps del cap de setmana del 26 i 27 d'abril: tornen les pluges
-
Societat Retards de fins a una hora i mitja a la línia d'alta velocitat Madrid – Barcelona per una avaria a l'Aragó
-
Societat Tallada la ronda del Mig per una persona enfilada als panells informatius