Nascut el 1878 malgrat que el cartell de la porta situa la fundació definitiva el 1881, des del 1895 El Rei de la Màgia és un punt de referència per als aficionats a aquesta especialitat artística, però també una mostra de comerç centenari al servei dels barcelonins i alhora un reclam per al turista afamat de sensacions no massificades.

La clientela de El Rei de la Màgia segueix amb atenció un joc de mans Foto: Marina Bou
Fundat pel mag Joaquim Partagàs, el Rei de la Màgia ha canviat poc de mans en els seus gairebé 130 anys d'història. A la seva mort el 1932 l'establiment va ser traspassat al seu client i admirador Carles Bucheli. A la mort d'aquest, el 1981 el va regentar la seva neboda, Joana Grau, i a partir del 1984 se'n van fer càrrec Josep Maria Martínez i Rosa Maria Llop, del grup La Capsa Màgica. Llop, actual responsable des de la jubilació de Martínez, apunta que per estar al davant d'un negoci d'aquest tipus cal tenir molt present que la màgia és un "sector vocacional i artístic", raó per la qual entre la seva clients es compten "aficionats a la màgia d'arreu del món que formen una clientela fixa".
Ara bé, també és cert que una façana especialment cuidada -i perfectament restaurada, procés durant el qual es va aprofitar per catalanitzar el nom- ajuda a l'hora d'esdevenir un reclam comercial, sobretot per als turistes. "Som en un lloc històric -apunta Llop-, i volem preservar-lo". Per això, l'interior de la botiga és en molts aspectes un viatge en el temps, pels seus mobles i la seva decoració, pel material que s'hi ven, però també pel tracte amb una clientela que busca alguna cosa més que un simple comerç. "Això va més enllà", assegura.

Les vitrines del museu recullen una gran varietat de cartes Foto: Marina Bou

El teatre museu El Rei de la Màgia està situat al carrer Jonqueres Foto: Marina Bou
Museu de la màgia catalana
Pel que fa al museu, aquest conté una important col·lecció d'elements relacionats amb la màgia, fent esment que, en la majoria dels casos, es tracta del llegat de mags catalans, ja que històricament "la majoria de grans mags de l'estat espanyol eren i són catalans". Per això els esmentats Partagàs i Bucheli, i també Joan Forns i Jordana i Antoni Rovira i Ferrer, tenen el seu espai al museu, que es complementa amb infinitat d'elements dedicats a la màgia, com ara una impressionant col·lecció de cartes.

El museu dedica molt d'espai als grans mags catalans Foto: Marina Bou

Rosa Maria Llop és l'actual responsable de El Rei de la Màgia Foto: Marina Bou