Barcelona no té por de la impugnació de les elèctriques perquè només exigeix complir la llei

El regidor d'Energia, Eloi Badia, confia poder adjudicar el contracte municipal divendres i garanteix un servei correcte

Publicat el 14 de febrer de 2017 a les 10:54

El regidor d'Energia de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia. Foto: ACN


L'Ajuntament de Barcelona està convençut que el concurs elèctric que ha posat en marxa s'ajusta a la legalitat i no té por dels recursos que han presentat Endesa i Gas Natural davant del Tribunal de Contractes del Sector Públic, que depèn de la Generalitat.

Per accedir a la contractació pública, el consistori va introduir diverses clàusules relaciones amb la pobresa energètica, entre elles la signatura del conveni que es deriva de la Llei 24/2015 i el principi de precaució, és a dir, que s'avisi a l'Ajuntament abans d'efectuar un tall perquè hi puguin actuar primer els serveis socials.

El regidor d'Energia, Eloi Badia, ha argumentat que aquest concurs és "redundant", perquè simplement estan demanant que es compleixi la llei, en aquest cas la legalitat catalana. El regidor confia poder adjudicar el contracte, dividit en tres lots, el proper divendres, i ha garantit que el servei serà correcte tot i que les grans elèctriques no hi hagin optat.

En licitació pública el contracte

L’Ajuntament de Barcelona ha posat a licitació pública el contracte per l’enllumenat de la ciutat per un valor de 65 milions d’euros, però les grans companyies elèctriques, Endesa i Gas Natural, no han concorregut al concurs, tal com ha confirmat l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, a través d’una entrada al seu compte de Twitter.

Les bases de la convocatòria estableixen clàusules contra la pobresa energètica, unes clàusules que ni Endesa ni Gas Natural accepten. Sí que s’hi han presentat, però, altres companyies de dimensió molt menor, com ara Som Energia, Factor Energia o Aura.

En concret, si el Tribunal de Contractes del Sector Públic no decreta mesures cautelars, l'Ajuntament preveu que la subhasta es realitzi aquest divendres, entre les empreses que s'han presentat: Nexus en el lot 1; Aura, Clidom, Som Energia i Nexus en el segon, i Aura, Factor Energia, A2 Energia i Nexus en el tercer.

El primer lot és el de subministrament en baixa tensió, amb un pressupost de 54,2 milions d'euros; el segon també és de baixa tensió i energia verda, d'1,9 milions –contempla edificis municipals generadors d'electricitat verda-, i el tercer és de mitja tensió, de nou milions, en un procés en el qual com a màxim es podran adjudicar dos lots a la mateixa empresa.