Bategen un asteroide amb el nom d'un científic català

L'objecte celeste és un descobriment inèdit de l'astronom català Josep M. Bosch, qui ha proposat la denominació a l'òrgan internacional de donar nom a aquests fenòmens

  • Josep M. Bosch i Salvador J. Ribas, juntament amb el telescopi amb què es va descobrir l’asteroide -
Publicat el 30 d’abril de 2025 a les 13:14
Actualitzat el 30 d’abril de 2025 a les 13:15

La Unió Astronòmica Internacional (UAI), l'òrgan de decisió internacional dels noms de planetes, objectes celestes i tota mena de fenòmens en astronomia, ha batejat un asteroide amb el nom d'un científic català. L'expert escollit per anomenar el cos descobert l'any 2011 és Salvador J. Ribas, el director del Parc Astronòmic del Montsec (PAM).

El nom oficial és "689210 Salvadorjribas" i ha estat una proposta del seu descobridor, l'astrònom català Josep M. Bosch, qui amb la seva col·laboradora Rosa M. Olivera va fer la troballa a l'observatori privat de Santa Maria de Montmagastrell (Urgell). Al llarg de la seva trajectòria, Bosch ha localitzat fins a 550 asteroides, dels quals una cinquantena han estat inèdits, el que li ha permès batejar-los.

Amb la decisió d'aquest nom en concret, la UAI vol reconèixer la trajectòria i la dedicació a l'astronomia de Ribas, una figura destacada en l'àmbit de la divulgació i l'activisme en defensa del cel nocturn.

A part de la tasca de gestió del PAM, el doctor en Astrofísica per la Universitat de Barcelona (UB) també és docent associat en aquest centre. A més, des de l’any 2018 forma part de la Unió Astronòmica Internacional. Ribas va coincidir amb el descobridor Josep M. Bosch en el Camp d'Aprenentatge situat al Parc Astronòmic del Montsec, on el segon era professor fins a la seva jubilació l'any 2011.

L'asteroide 689210 Salvadorjribas pertany al cinturó principal d’asteroides, la major concentració d’objectes petits del sistema solar que es troba entre les òrbites de Mart i Júpiter. Aquest descobriment ja forma part del Minor Planet Center, l'organisme encarregat per la UAI de la catalogació i l'arxivament de les dades dels objectes menors del Sistema Solar.