Cal esbandir els plats abans de posar-los al rentavaixella?

Un experiment posa en evidència com no hi ha diferència entre seguir o no aquest consell popular, que implica un consum d'aigua innecessari

Publicat el 04 de gener de 2024 a les 15:35
Avui dia, ja és plenament normal que bona part de les cases catalanes tinguin rentavaixella i hagin abandonat el rentatge de plats a mà. Ara bé, sempre hi ha hagut el consell popular que, abans de situar els plats a l'electrodomèstic, cal fer-los-hi una esbandida a mà per eliminar aquelles restes de menjar que resisteixen i són més difícils d'eliminar. Però, realment aquest mètode és necessari?

En primer lloc, cal tenir en compte que la majoria dels experts recomanen no esbandir els plats abans de posar-los al rentavaixella per dos motius: implica gastar aigua de manera innecessària i el sabó és més efectiu si queda per eliminar alguna resta de menjar. Ara, un experiment recentment publicat al The Washington Post ha posat més llum en aquest sentit.

[noticiadiari]2/222419[/noticiadiari]
Concretament, es va demanar a un grup d'usuaris de rentavaixelles de diferents marques que fessin dues rentades amb un detergent de la mateixa marca. En una de les rentades havien d'esbandir abans els plats, i en l'altra no. En obrir la porta dels seus electrodomèstics van comprovar com, excepte algun rastre de menjar per la mala col·locació de la vaixella, no hi havia absolutament cap diferència.

Així doncs, sempre segons aquest estudi del mitjà estatunidenc i la veu dels experts, no hi ha cap dubte: no és necessari esbandir els plats abans de posar-los al rentavaixella -sempre hi ha temps per fer una rentada ràpida si algun queda brut després- i, de retruc, estalviarem aigua en un moment de sequera extrema.


[plantillavirals]