Capella es reunirà aquesta setmana amb els ministres Puente i Rodríguez per avançar en Rodalies i lloguers

La consellera de Territori es trobarà dimecres amb el ministre de Transports i dijous amb la titular d'Habitatge per desencallar detalls del traspàs ferroviari i la regulació de preus

La consellera de Territori, Ester Capella.
La consellera de Territori, Ester Capella. | Govern
Joan Serra Carné / David Cobo
08 de gener del 2024
Actualitzat el 07 de març a les 14:53h

Setmana important per desencallar carpetes rellevants per al Govern. La consellera de Territori, Ester Capella, té una doble cita a Madrid per avançar en el traspàs deRodalies i qüestions centrals d'habitatge, com la regulació de preus del lloguer. Dimecres es reunirà amb Óscar Puente, ministre de Transports, i dijous mantindrà una trobada amb la titular d'Habitatge, Isabel Rodríguez. Fonts coneixedores dels contactes consultades per Nació detallen que aquest dilluns s'està enllestint l'ordre del dia de les dues reunions.

Capella i Puente encara no s'han reunit oficialment, per bé que van mantenir un primer intercanvi d'impressions l'1 desembre, poc després del nomenament del ministre de Transports, en el marc d'unes jornades sobre mobilitat a Barcelona. Capella ja va enviar recentment una carta a Puente per començar a treballar en els acords que ERC i el PSOE van segellar per a la investidura de Pedro Sánchez, amb el traspàs de Rodalies com a prioritat. 

Com ja va avançar aquest diari, la reunió entre el Departament de Territori i el Ministeri de Transports s'havia de produir aquesta setmana i té uns objectius clars a curt termini. Les principals preocupacions del Govern passen perquè es constitueixin totes les comissions ideades en el pla formal del 20 de novembre, un fet que s'hauria d'encarrilar en aquests primers mesos de l'any. En discussió hi ha els nombrosos aspectes tècnics que acompanyaran el traspàs. El comissionat per al traspàs de Rodalies, que encapçala l'exconseller Pere Macias, treballa en reformes legislatives.

L'equip de la consellera Capella també vol que es concreti l'arribada dels diners de l'Estat per resoldre el dèficit d'explotació i les inversions necessàries, que s'han d'incloure als pressupostos generals de l'Estat. Alhora, s'espera també que s'avanci a l'hora de plantejar l'arquitectura de l'empresa Rodalies de Catalunya, que gestionarà el servei en el futur. Els detalls sobre l'empresa mixta -participada per la Generalitat i l'Estat- haurien d'estar definits durant el primer semestre de l'any. De moment, no hi ha un calendari ferm sobre la culminació del traspàs, però en aquests mesos el Govern vol marcar la diferència en l'atenció i la resposta als usuaris.


Una regulació pendent d'un "bloqueig"

En l'àmbit de l'habitatge, la reunió es produirà amb la carpeta central de la futura regulació dels lloguers sobre la taula. Especialment, després que dos dies abans que acabés l'any es fessin públiques les dades dels nous contractes d'arrendament arreu del país. A Barcelona, el preu mitjà d'un lloguer ja arriba als 1.171 euros mensuals, un nou rècord. La consellera Capella va reaccionar-hi tot apuntant que "la situació és insostenible". També va defensar que el Govern havia fet tots els passos necessaris per aplicar topalls als lloguers a 140 municipis, però que tenen les mans lligades fins que l’Estat no ho faciliti. Anteriorment, la titular del Departament de Territori havia denunciat que el govern espanyol "bloqueja" la regulació. 

El cert és que ja ha passat més de mig any des que la llei de l'habitatge espanyola es va aprovar. Un pas que va costar, però que va arribar acompanyat de l'anunci que permetria una regulació de lloguers a les comunitats autònomes que ho desitgessin. A l'hora de la veritat, però, la Generalitat i l'Estat han xocat en un aspecte clau: l'instrument vàlid per regular els lloguers. El Govern defensa que l'índex català dels preus dels arrendaments -que ja es va utilitzar amb la regulació catalana- és perfectament homologable, mentre que l'executiu de PSOE i Sumar ha decidit obviar aquesta possibilitat i dilatar els terminis perquè hi hagi un índex que qualsevol territori de l'Estat pugui aplicar.