Catalunya és a la cua en execució pressupostària a l'Estat amb un 20% del previst

Durant els primers sis mesos del 2024, a Madrid, una comunitat homologable en termes pressupostaris, la inversió feta supera el 57% de la planificada

  • Un tren de Rodalies, en una imatge d'arxiu -
Publicat el 12 d’abril de 2025 a les 10:38
Actualitzat el 12 d’abril de 2025 a les 16:23

Catalunya és a la cua en execució pressupostària estatal. Durant els primers sis mesos del 2024, només es va gastar un 20% del previst, el territori amb menys inversió de l'estat en termes percentuals. A Madrid, una comunitat homologable en termes pressupostaris, l'execució supera el 57%.

Són dades de l'informe de la Intervenció General de Catalunya (IGAE) que l'Estat ha deixat de fer públiques a través de la seva pàgina web, i a les quals han tingut accés Catalunya Ràdio i la SER.

Renfe i Adif al centre de la diana

El ritme d'execució assenyala la carpeta d'infraestructures. A Catalunya, entre gener i juny del 2024, Adif només va executar un 16,7% del pressupostat per a tot l'any (181 milions d'una inversió inicial de 1.081) i l'operadora Renfe no va superar el 23% d'execució (34 milions dels 151 previstos).

Si se sumen les dues partides, la conclusió és que l'execució pressupostària ferroviària a Catalunya només va ser d'una sisena part del total del previst (un 17,5%) mentre que el grau de compliment a la Comunitat de Madrid, per exemple, va ser del doble (un 34,9%).

En comparació amb l'any anterior, 2024, els diners que l'Estat inverteix a Catalunya han augmentat, però no prou per tenir una execució homologable a altres comunitats.  L'Estat va executar més diners que el primer semestre de l'any passat, 86 milions més (un 23% més), un augment de quatre punts percentuals pel que fa a l'execució, la xifra més alta dels darrers set anys a aquestes altures. 

Catalunya i Andalusia a la cua

El cas català també el pateixen d'altres com Andalusia, que és la segona comunitat que més diners rep en termes absoluts, però que també té una execució molt baixa, del 23%, lluny de la mitjana estatal, que se situa en un 34%. Justament, el País Valencià, la quarta comunitat que més diners rep després de Madrid, Andalusia i Catalunya, se situa en aquesta mitjana, amb una execució del 34%.

El rànquing el lideren les Illes Balears amb un 94,28% executat, La Rioja 62,39% i Madrid 57%. Catalunya és el tercer territori en termes absoluts d'execució però l'últim en termes percentuals. 

La publicació d'aquestes dades abans apareixia al calendari de publicacions anuals del Ministeri d'Hisenda, però ni al calendari del 2024 ni al calendari del 2025 hi apareix com a publicació prevista.

Junts i ERC esclaten contra Sánchez

Les reaccions a la notícia no s'han fet esperar. El primer ha estat Carles Puigdemont. El president de Junts, ha dit que l'Estat incompleix cada any els seus propis pressupostos i no inverteix el que està previst sobre Catalunya: "Encara no entenen per quina raó no els votem els pressupostos?". Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha instat els diputats catalans a "plantar-se" davant de Madrid pel "nou espoli" que pateix Catalunya per part de l'Estat.

Al seu torn, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reblat que és "inacceptable" i ha reivindicat el traspàs de Rodalies com "l'única solució i una necessitat urgent". Així, ERC ha exigit al president de la Generalitat, Salvador Illa, "patriotisme i ambició" davant el "càstig sistemàtic" que considera que és el nivell d'execució pressupostària de l'Estat a Catalunya.