Catalunya segueix sense pla d'acció per aturar les 800 infeccions anuals pel VIH

Aquest dissabte se celebra la 23ena edició del Memorial Internacional de la Sida a Barcelona| El director de l'ONG Projecte dels NOMS-Hispanosida, Ferran Pujol exigeix al Govern que activi el pla “immediatament perquè tenim eines per parar el VIH a casa nostra”

Publicat el 20 de maig de 2016 a les 17:39
Un centenar de ciutats de tot el món com Barcelona fan aquest dissabte el Memorial Internacional de la Sida per recordar les persones mortes a causa de l’epidèmia. L’homenatge a les víctimes va ser una idea de les comunitats gais de San Francisco i Nova York, als Estats Units, que va néixer el 1983, dos anys després que es detectessin els primers casos de la malaltia.

Amb el lema “Diguem Prou!”, l’ONG Projecte dels NOMS-Hispanosida n’ha organitzat la 23a edició al Jardí d’Aclimatació del Parc de Montjuïc de Barcelona, on hi ha el Memorial Permanent de la Sida. El director de l’organització, Ferran Pujol, explica a NacióDigital que la commemoració d’enguany accentua el seu caràcter reivindicatiu perquè, tres dècades després, les polítiques per lluitar contra el virus de la immunodeficiència adquirida (VIH) “encara no són les adequades”.

Objectiu: aturar les infeccions

Catalunya encara no disposa d’un pla d’acció específic per fer front al VIH en el col·lectiu d’homes homosexuals, malgrat que l’exconseller de Salut Boi Ruiz s’hi va comprometre públicament al Memorial de 2015. Ho denuncia Ferran Pujol, que demana a la Generalitat que el posi en marxa “immediatament perquè tenim eines per parar el VIH a casa nostra, o per reduir-lo considerablement, però falta voluntat política”.

Pujol, responsable i fundador d’una de les ONG més veteranes i rellevants de l’estat espanyol creada el 1993 per atendre persones afectades per la sida, recorda al Govern que el pla d’acció específic consisteix en: incrementar el nombre i la freqüència de les proves de detecció del virus a la “sanitat pública”; controlar les altres infeccions de transmissió sexual com la gonorrea, la sífilis... ja que “una de cada cinc persones en té i no ho sap”, i implementar la profilaxi preexposició. És a dir, vigilar el virus en persones no infectades mitjançant una pastilla “molt segura i eficaç” que en les persones amb un alt risc d’infectar-se es pot prevenir en gairebé un “cent per cent”.

“President, no podem donar per guanyada la batalla contra la sida”

 

Foto: Departament de Salut. Generalitat de Cacdtalunya

El president Carles Puigdemont va declarar fa poc que “estem guanyant la batalla contra la sida” i que “des de Catalunya estem ajudant al món a alliberar- se” de l’epidèmia. Va ser l’abril passat en un sopar a la Garrotxa destinat a recaptar fons per a la investigació de la sida i les malalties relacionades. Al cap d’uns dies, la Plataforma Gais contra el VIH, impulsada pel Projecte dels NOMS-Hispanosida i l’associació Afirma’t, va enviar una carta a Puigdemont per fer-li veure el contrari, que “no podem donar per guanyada la batalla contra la sida abans d’hora”. Per a Ferran Pujol aquestes declaracions “són una imatge triomfalista que no coincideix amb la nostra realitat”.

800 infeccions de VIH anuals

La realitat és que a Catalunya hi ha oficialment 30.000 persones seropositives en una població de 7,5 milions d’habitants. Però aquesta dada és la mateixa que el 1996, cosa que a Pujol li fa pensar que totes es infeccions que s’han diagnosticat des d’aleshores “l’oficialitat no les vol sumar”. En els darrers 10 anys, Catalunya registra una mitjana de 800 nous casos d’infeccions anuals que afecten tota la població “molt per sobre de la mitjana europea”.

 
En el cas concret dels homes gais, bisexuals, altres homes que tenen sexe amb homes i dones transsexuals, el nombre s’ha incrementat en un 129% durant el període 2001-2013, i a Barcelona ciutat, el 82% de les noves infeccions es diagnostiquen en aquest mateix col·lectiu.


Els gais, els més afectats

Fa 20 anys, l’epidèmia estava concentrada en les persones usuàries de drogues per via parenteral. Ara, segons Ferran Pujol, ho està “en els homes que tenen sexe amb homes”. Pujol, però, vol deixar clar que no és que la resta de la població prengui mesures preventives i el homes homosexuals no ho facin. Tots els estudis demostren, subratlla Pujol, que hi ha més consciència entre els homosexuals i que l’ús de mesures preventives són més elevades. En canvi, paradoxalment és on s’hi registren més infeccions “perquè és on hi ha més probabilitats que passi”.

Amb la investigació no n’hi ha prou

Com que la majoria dels contagis es donen en els col·lectius gais, Ferran Pujol insisteix en el pla d’acció específic. La informació i els preservatius funcionen però ara ja “no són suficients per aturar-los perquè les infeccions provenen de les persones que estan infectades i no ho saben”. Pujol sap que la investigació de la sida és importantíssima però “no podem confiar-ho tot a la recerca”.

Mentre no arribi la vacuna “hem d’aconseguir reduir la incidència d’infeccions a Catalunya”. I és que 800 noves infeccions cada any és una xifra “molt elevada”. Al nostre país, entre un 17 i un 20% d’homes homosexuals són seropositius. Durant el Memorial Internacional de la Sida d’aquest dissabte a Barcelona, Pujol plantejarà una pregunta clau a les autoritats que hi assisteixin: si aquesta xifra enlloc d’afectar un col·lectiu minoritari com els dels homosexuals, drogoaddictes, immigrants... afectés el conjunt de la societat catalana, la resposta política seria la mateixa? “Nosaltres estem convençuts que no”.

A la 23a edició del Memorial al Parc de Montjuïc s’hi exhibirà el Tapís de la Sida per recordar les víctimes, s’hi farà un recital amb els Barcelona Gay Men’s Chorus, Carme Canela i Laura Simó, s’hi llegiran els noms dels morts a causa del VIH, i s’hi realitzarà una ofrena floral. L’acte comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el conseller de Salut, Toni Comín, i la consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa.