Els problemes de trànsit són gairebé inevitables i poden ser frustrants, especialment quan ens enfrontem a imprevistos com el trànsit dens, conductors imprudents o llargues esperes a la ciutat. Però, per què el volant sembla desencadenar emocions tan negatives? La ira al cotxe o road rage es deu al cervell reptilià, tal com explica la mentora Sonia Díaz Rois en una entrevista a RAC1.
En primer lloc, les persones s’adonen del fet que, quan són al volant, tenen més control sobre el seu entorn. Quan algú o alguna cosa interromp aquest control, sorgeix una sensació de vulnerabilitat i frustració, la qual cosa activa el cervell en estat d'alarma. Això és particularment cert quan es fa front a conductors que no respecten les normes o a la sensació d'estar atrapat al cotxe durant molta estona.
Tot plegat succeeix al cervell reptilià, la part primitiva del cervell que regula les emocions bàsiques com ara la por, la ira i l'instint de supervivència, jugant un paper crucial en aquests episodis de frustració. La nostra ment relaciona la manca d'espai i espera com a perill i, sense possibilitat de sortir del cotxe, es converteix en una resposta de supervivència.
La manca d'empatia, la sensació d'anonimat i el context, són altres dels ingredients que combinen perfectament per ocasionar la sensació d'estrès. Segons l'investigador Jerry L. Deffenbacher, de la Universitat Estatal de Colorado (EUA), els conductors tendeixen a interpretar els errors dels altres automòbils com una manca de respecte. Mentre que Díaz afirma que, els conductors se senten més protegits, fet pel qual són més susceptibles a agredir verbalment els desconeguts.
Per evitar caure en la fúria del conductor enfadat, els psicòlegs suggereixen practicar l'autoconsciència i aplicar tècniques de relaxació mentre es condueix. Respirar profundament, fer pauses durant viatges llargs i evitar la competitivitat al trànsit, poden ajudar a mantenir el control emocional.