19
de desembre
de
2021, 07:00
La Gastroteca és el punt de trobada dels productes catalans. N'hi ha més de 300 –locals, singulars i de temporada-, uns 1.600 productors, elaboradors i comerços així com més de 800 restaurants.
A banda de tota la informació per saber on comprar i on tastar els productes, la Gastroteca ho posa fàcil per cuinar-los a casa. La secció de receptes n'inclou un centenar, amb els ingredients, tots els passos, les possibles variacions i un vídeo de curta durada per tal d'ensenyar-ho.
Les receptes catalanes són valorades aquí i a fora per ser unes de les millors ambaixadores de la cuina mediterrània. N’hi ha de lleugeres i d’altres més contundents, de salades i de dolces... totes són el reflex més deliciós de les estacions sobre la natura.
A la Gastroteca n'hi ha un centenar i a NacióDigital n'hem seleccionat cinc de perfectes per a aquest hivern: el brou de carn, els canelons, l'olla de recapte el pollastre amb escamarlans i les ametlles garrapinyades.
Ingredients: ossos de vedella |pollastre o gallina | vedella | cebes | pastanagues | branca d’api | nap | porros | aigua | sal
Productes de la Gastroteca: vedella dels Pirineus Catalans IGP | vedella
Poseu una olla al foc amb les carns cobertes d’aigua freda.
Quan arrenqui el bull, abaixeu el foc i desgreixeu el brou.
Al cap d’una hora, aproximadament afegiu-hi les verdures i deixeu-ho bullir una hora més.
Coleu-ho i deixeu-ho refredar.
Variacions:
S’hi poden posar ossos de porc i de xai.
S’hi poden posar altres tipus de verdures.
Troba productors d'aquests productes a la Gastroteca
Vedella Ecològica del Ripollès Mas Coromines. Campdevànol (Ripollès)
Eco Carn Casa Masover. Sarroca de Bellera (Pallars Jussà)
Més informació de la recepta a la Gastroteca
Ingredients: plaques de canelons | cap de llomillo | jarret de vedella | pollastre | fetge de pollastre | més ingredients
Productes de la Gastroteca: pasta de Sanmartí | pollastre
En una olla amb aigua, sal i un raig d’oli bulliu les plaques de canelons.
Refredeu-les, esteneu-les sobre un drap i assequeu-les.
Rostiu les carns salpebrades amb la canyella, els alls, la ceba i el tomàquet.
A mig rostir feu-hi la reducció del vi.
Coleu el suc, retireu la branca de canyella i passeu-ho tot per la màquina de trinxar.
Barregeu el farcit amb beixamel i repartiu-lo per sobre les plaques de canelons.
Emboliqueu els canelons, poseu-los en una placa de forn untada amb mantega, cobriu-los amb beixamel i poseu-hi per sobre el formatge ratllat i unes boletes de mantega.
Poseu-los al forn a 180º durant 15 o 20 minuts per escalfar i gratinar.
Variacions:
Es pot afegir cervell de xai al farciment.
Es pot afegir trufa ratllada al farciment.
Es poden posar unes tires de salsa de tomàquet clàssica per sobre de la beixamel.
Es pot afegir una mica de paté al farciment.
Es pot variar el tipus i la proporció de les carns.
Sovint es fa a partir de sobres de rostit i de carn d’olla.
Troba productors d'aquests productes a la Gastroteca
Pastes Sanmartí. Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
La Clariana Pollastres Eco. La Molsosa (Solsonès)
Més informació de la recepta a la Gastroteca
Ingredients: mongetes | patates | carxofes | més ingredients
Productes de la Gastroteca: carxofa del Prat | patata de Prades IGP
Feu un sofregit amb l’all, el pebre vermell i la fulla de llorer.
A banda, bulliu les patates i les bledes, i afegiu-hi els fesols i els tronxos de carxofa.
Afegiu el sofregit a l’olla de les verdures.
Variacions:
A l’olla de recapte hi podeu afegir tot el que vulgueu: arròs, bacallà, etc.
Al final de la cocció s’hi pot posar unes gotes de vinagre.
Troba productors d'aquests productes a la Gastroteca
Horta ecològica Pla de Munt. Palafolls (Maresme)
Arran de Terra. Mont-roig del Camp (Baix Camp)
Més informació de la recepta a la Gastroteca
Ingredients: pollastre trossejat | escamarlans | cebes | tomàquets | més ingredients
Productes de la Gastroteca: pollastre i capó IGP del Prat
Salpebreu, enfarineu i enrossiu els trossos de pollastre, i reserveu-los.
En el mateix oli fregiu els escamarlans i reserveu-los.
Feu-hi el sofregit amb la ceba i el tomàquet.
Reincorporeu-hi el pollastre, flamegeu-lo amb el brandi i cobriu-lo amb aigua.
Deixeu-ho coure i, quan faltin 10 minuts, afegiu-hi els escamarlans i la picada desfeta amb el vi ranci.
Variacions:
Es pot afegir a la picada mitja presa de xocolata negra.
Es pot fer amb gambes o amb calamars en comptes d’escamarlans.
Es pot fer amb conill en comptes de pollastre.
Troba productors d'aquests productes a la Gastroteca
Cepromar. L'Ampolla (Montsià)
Fàbrega Monteis. Sant Julià de Pallerols (Garrotxa)
Més informació de la recepta a la Gastroteca
Ingredients: ametlles amb pela | sucre | aigua | oli
Productes de la Gastroteca: ametlla garrapinyada
Feu bullir les ametlles, el sucre i l’aigua sense parar de remenar.
Quan comencin a esclatar les ametlles, traieu la cassola del foc i no deixeu de remenar fins que el sucre estigui sec.
Feu aquesta operació unes quantes vegades, fins que les ametlles quedin daurades.
Esteneu les ametlles sobre un marbre untat amb oli.
Variacions:
Es pot fer el mateix amb avellanes.
Troba productors d'aquests productes a la Gastroteca
Ametlles Masia Sinyó. Anglesola (Urgell)
Ca Rosset. Vilallonga del Camp (Tarragonès)
Més informació de la recepta a la Gastroteca
A banda de tota la informació per saber on comprar i on tastar els productes, la Gastroteca ho posa fàcil per cuinar-los a casa. La secció de receptes n'inclou un centenar, amb els ingredients, tots els passos, les possibles variacions i un vídeo de curta durada per tal d'ensenyar-ho.
Les receptes catalanes són valorades aquí i a fora per ser unes de les millors ambaixadores de la cuina mediterrània. N’hi ha de lleugeres i d’altres més contundents, de salades i de dolces... totes són el reflex més deliciós de les estacions sobre la natura.
A la Gastroteca n'hi ha un centenar i a NacióDigital n'hem seleccionat cinc de perfectes per a aquest hivern: el brou de carn, els canelons, l'olla de recapte el pollastre amb escamarlans i les ametlles garrapinyades.
1. Brou de carn
Ingredients: ossos de vedella |pollastre o gallina | vedella | cebes | pastanagues | branca d’api | nap | porros | aigua | sal
Productes de la Gastroteca: vedella dels Pirineus Catalans IGP | vedella
Poseu una olla al foc amb les carns cobertes d’aigua freda.
Quan arrenqui el bull, abaixeu el foc i desgreixeu el brou.
Al cap d’una hora, aproximadament afegiu-hi les verdures i deixeu-ho bullir una hora més.
Coleu-ho i deixeu-ho refredar.
Variacions:
S’hi poden posar ossos de porc i de xai.
S’hi poden posar altres tipus de verdures.
Troba productors d'aquests productes a la Gastroteca
Vedella Ecològica del Ripollès Mas Coromines. Campdevànol (Ripollès)
Eco Carn Casa Masover. Sarroca de Bellera (Pallars Jussà)
Més informació de la recepta a la Gastroteca
2. Canelons
Ingredients: plaques de canelons | cap de llomillo | jarret de vedella | pollastre | fetge de pollastre | més ingredients
Productes de la Gastroteca: pasta de Sanmartí | pollastre
En una olla amb aigua, sal i un raig d’oli bulliu les plaques de canelons.
Refredeu-les, esteneu-les sobre un drap i assequeu-les.
Rostiu les carns salpebrades amb la canyella, els alls, la ceba i el tomàquet.
A mig rostir feu-hi la reducció del vi.
Coleu el suc, retireu la branca de canyella i passeu-ho tot per la màquina de trinxar.
Barregeu el farcit amb beixamel i repartiu-lo per sobre les plaques de canelons.
Emboliqueu els canelons, poseu-los en una placa de forn untada amb mantega, cobriu-los amb beixamel i poseu-hi per sobre el formatge ratllat i unes boletes de mantega.
Poseu-los al forn a 180º durant 15 o 20 minuts per escalfar i gratinar.
Variacions:
Es pot afegir cervell de xai al farciment.
Es pot afegir trufa ratllada al farciment.
Es poden posar unes tires de salsa de tomàquet clàssica per sobre de la beixamel.
Es pot afegir una mica de paté al farciment.
Es pot variar el tipus i la proporció de les carns.
Sovint es fa a partir de sobres de rostit i de carn d’olla.
Troba productors d'aquests productes a la Gastroteca
Pastes Sanmartí. Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
La Clariana Pollastres Eco. La Molsosa (Solsonès)
Més informació de la recepta a la Gastroteca
3. Olla de recapte
Ingredients: mongetes | patates | carxofes | més ingredients
Productes de la Gastroteca: carxofa del Prat | patata de Prades IGP
Feu un sofregit amb l’all, el pebre vermell i la fulla de llorer.
A banda, bulliu les patates i les bledes, i afegiu-hi els fesols i els tronxos de carxofa.
Afegiu el sofregit a l’olla de les verdures.
Variacions:
A l’olla de recapte hi podeu afegir tot el que vulgueu: arròs, bacallà, etc.
Al final de la cocció s’hi pot posar unes gotes de vinagre.
Troba productors d'aquests productes a la Gastroteca
Horta ecològica Pla de Munt. Palafolls (Maresme)
Arran de Terra. Mont-roig del Camp (Baix Camp)
Més informació de la recepta a la Gastroteca
4. Pollastre amb escamarlans
Ingredients: pollastre trossejat | escamarlans | cebes | tomàquets | més ingredients
Productes de la Gastroteca: pollastre i capó IGP del Prat
Salpebreu, enfarineu i enrossiu els trossos de pollastre, i reserveu-los.
En el mateix oli fregiu els escamarlans i reserveu-los.
Feu-hi el sofregit amb la ceba i el tomàquet.
Reincorporeu-hi el pollastre, flamegeu-lo amb el brandi i cobriu-lo amb aigua.
Deixeu-ho coure i, quan faltin 10 minuts, afegiu-hi els escamarlans i la picada desfeta amb el vi ranci.
Variacions:
Es pot afegir a la picada mitja presa de xocolata negra.
Es pot fer amb gambes o amb calamars en comptes d’escamarlans.
Es pot fer amb conill en comptes de pollastre.
Troba productors d'aquests productes a la Gastroteca
Cepromar. L'Ampolla (Montsià)
Fàbrega Monteis. Sant Julià de Pallerols (Garrotxa)
Més informació de la recepta a la Gastroteca
5. Ametlles garrapinyades
Ingredients: ametlles amb pela | sucre | aigua | oli
Productes de la Gastroteca: ametlla garrapinyada
Feu bullir les ametlles, el sucre i l’aigua sense parar de remenar.
Quan comencin a esclatar les ametlles, traieu la cassola del foc i no deixeu de remenar fins que el sucre estigui sec.
Feu aquesta operació unes quantes vegades, fins que les ametlles quedin daurades.
Esteneu les ametlles sobre un marbre untat amb oli.
Variacions:
Es pot fer el mateix amb avellanes.
Troba productors d'aquests productes a la Gastroteca
Ametlles Masia Sinyó. Anglesola (Urgell)
Ca Rosset. Vilallonga del Camp (Tarragonès)
Més informació de la recepta a la Gastroteca