Ho ha dit en l'última intervenció del debat d'una proposició de CiU que s'ha aprovat i que suposa una reprovació de l'acció de govern, segons el mateix Forn, ja que suposa lamentar "la política de gestos" de l'equip de Colau i li demana abandonar-la i centrar-se en la recerca de solucions a Barcelona. També hi han votat a favor C's, ERC i el PP, la CUP s'ha abstingut, i el govern hi ha votat en contra.
Parlarem amb tots els grups per crear una majoria àmplia que sigui alternativa al govern Colau. #PleBCN pic.twitter.com/TA642sBisw
— Joaquim Forn (@quimforn) 28 d’octubre de 2016
Amb l'aprovació d'aquesta proposta, Forn ha considerat que el govern "ha sortit derrotat", perquè la majoria del ple "censura la seva manera de governar". Ha afirmat que, com a principal grup de l'oposició amb 10 regidors, són conscients que qualsevol alternativa que es pugui plantejar passa per ells. "Estem disposats a treballar per una majoria àmplia que sigui alternativa a l'actual govern", ha afirmat.
Bosch no descarta replicar la fórmula de govern de la Generalitat a Barcelona
Després del debat, el líder d'ERC a l'Ajuntament, Alfred Bosch, no ha descartat replicar a la capital catalana la fórmula de la Generalitat, on governen junts l'antiga CDC (PDECat) i ERC. Segons ell, al govern de la capital catalana hi ha ICV, altres partits i el PSC, de manera que "aquest tipus de govern no és nou a Barcelona", i considera que cal apostar per un alternatiu que suposi "un canvi real".
Tot i tornar a apostar per un govern d'esquerres per a la ciutat, ha insinuat que el govern del canvi podria ser replicar la fórmula del de la Generalitat, el qual considera que està realitzant "la transformació social, econòmica i política més important que ha viscut el país", i s'ha mostrat partidari d'explorar un govern alternatiu "amb lleialtat i reciprocitat pel que fa al país i les seves institucions". Tot i això, està disposat a parlar "amb tothom".

El regidor d'ERC Jordi Coronas i el líder republicà a l'Ajuntament, Alfred Bosch. Foto: ACN
Al ple, Forn ha reconegut que "no serà fàcil", especialment per la gran fragmentació del consistori, però ha afegit: "No estaríem a l'altura de les exigències si eludíssim aquesta responsabilitat". Tota l'oposició en bloc, fins i tot la CUP tot i abstenir-se, ha llançat crítiques al govern, un dia després que hagués de retirar de l'ordre del dia les ordenances fiscals del 2017 per manca de suports, cosa que l'obliga a prorrogar l'any que ve les vigents aquest any.
El líder del PP, Alberto Fernández Díaz, va insistir aquest dijous que cal explorar una alternativa de govern, cosa que suposaria presentar una moció de censura, i al ple ha insistit que la incapacitat de Colau per arribar a acords amb els grups no és culpa només d'ella, sinó també de la resta de grups "que no són capaços de posar-se d'acord".
Forn ha defensat que el balanç dels primers 16 mesos del govern Colau "no és positiu", i considera que està "mancat de rumb" i caracteritzat per "la feblesa i l'aïllament que paralitza la ciutat". A més, ha retret la manca de diàleg amb alguns grups com el seu, i ha reblat: "No pot governar com si tingués majoria". Ha repassat una llarga llista de projectes aturats i d'altres polèmics, l'últim dels quals l'exhibició d'estàtues franquistes al Born.
El govern reivindica que la seva gestió treu bona nota
El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello (BComú), ha destacat que rebutja "la gesticulació buida", ha demanat no posar els interessos partidistes per sobre dels de ciutat i ha distingit entre dialogar amb tothom i acordar amb tothom. Ha reivindicat que l'Enquesta de Serveis Municipals inclou que les notes de la satisfacció dels barcelonins amb la gestió del bé comú "són les més altes des del temps de Pasqual Maragall" com a alcalde. Carmen Andrés (PSC) ha subratllat la tasca de govern.
La líder de C's, Carina Mejías, ha criticat que el govern genera "cortines de fum per tapar la impossibilitat de governar". Alfred Bosch (ERC) ha afirmat que veuen "amb dolor" qüestions de l'equip de Colau com voler tenir una política ambiciosa sobre els refugiats però limitar-se a instal·lar un comptador de morts a la Barceloneta, o que la nova política que pregona hagi acabat en un pacte de govern amb el PSC.
Segons María José Lecha (CUP), que al govern "viuen de gestos i discursos grandiloqüents és una evidència tan gran com que estan aïllats", però ha considerat la proposició de CiU "una absoluta pèrdua de temps" perquè és una mena de reprovació global de BComú i el PSC sense posar-ho per escrit. Segons ella, si el text expressés aquesta idea, potser hi haurien votat a favor.
Lecha i Forn han mantingut una batussa verbal perquè la "cupaire" ha dit que la proposició és una pèrdua de temps i no volia dinar més tard amb ella. Ell ha afirmat que el dinar no els deu preocupar gaire perquè algun cop els havien vist dinar al mateix ple, i ella li ha replicat: "A la CUP tots portem coses per picar perquè tots vostès se'n van aquí al costat a dinar al càtering que porten –de l'Ajuntament-".
Segueix la polèmica sobre les estàtues franquistes
El govern ha evitat l'aprovació d'una proposició de C's transaccionada que demanava cessar –el text inicial, reprovar- el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, per la polèmica de l'exhibició de les estàtues franquistes al Born. Hi han votat a favor C's, CiU i el PP, i en contra, el govern, ERC i la CUP. Tot i això, el republicà Jordi Coronas ha considerat que el comissionat "ha de dimitir per dignitat" i, si no ho fa, "ser cessat per responsabilitat".
Coronas ha justificat el seu vot en contra per altres punts de la proposició, com el d'"utilitzar espais dedicats a la memòria evitant qualsevol ús partidista de la història". En el debat, la "cupaire" Maria Rovira ha acusat C's de tenir "ideologia neofeixista i metafalangista", i Mejías li ha retret que "es fa fotos i empara terroristes". Pisarello ha conclòs que, si hagués sabut que el Franco acabaria per terra, "segurament" hauria fet les coses "d'una altra manera".
Colau dóna suport a l'assessor de Collboni que havia vetat
El ple també ha designat Xavier Marcé membre del Patronat de la Fundació Julio Muñoz Ramonet i representant de Barcelona del Consell General del CCCB també amb el suport de BComú. Es dóna el cas que els "comuns" van vetar-lo com a comissionat de Cultura, càrrec que el socialista Jaume Collboni volia que ocupés Marcé, però Collboni el va acabar fitxant igualment com a assessor i ara també representarà l'Ajuntament en aquests dos òrgans.
Medalla d'Honor a títol pòstum per al periodista Lluís Sierra
El ple també ha aprovat commemorar l'any que ve el 25è aniversari dels Jocs Olímpics del 1992 i demanar al govern central eliminar de forma "immediata i definitiva" l'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH). A més, s'han decidit les Medalles d'Honor de la ciutat del 2016, i s'ha atorgat a títol pòstum al periodista de La Vanguardia Lluís Sierra, el qual era un referent de la cobertura periodística de la informació municipal de la ciutat.