
Una de les noves places de la «superilla» del Poblenou. Foto: Jordi Bes
El govern d'Ada Colau projecta que el gener arrancaran els processos participatius perquè s'implantin cinc noves "superilles" a Sant Martí, que suposarà l'extensió de la prova pilot del Poblenou; als barris de Sant Antoni i l'Esquerra de l'Eixample, del districte de l'Eixample; al Camp d'en Grassot, a Gràcia, a Les Corts i a Horta, segons han informat fonts municipals, les quals han afegit que es tiraran endavant buscant "el màxim consens social i polític". Ho ha anunciat el govern aquest dilluns en la segona reunió amb l'oposició del Pacte de Ciutat per les "Superilles", el qual es tornarà a trobar el gener per concretar el calendari, el pressupost i la metodologia sobre els processos participatius.
Pel que fa a la del Poblenou, la tinent d'alcalde ha indicat que pròximament deixarà de ser una prova pilot i que entrarà en "la fase final". Això suposarà tirar endavant durant les pròximes setmanes noves actuacions que, segons el govern, s'han consensuat amb els veïns. Entre elles figura l'obertura d'un carril de circulació del carrer Roc Boronat a velocitat restringida; la pacificació completa de Sancho de Ávila i la urbanització pacificada definitiva d'Almogàvers –en els dos casos entre Llacuna i Roc Boronat- i la instal·lació de bancs i arbres. Es tracta ja del tercer cop que s'anuncien canvis sobre aquesta "superilla".
El govern pren en consideració la proposta de CiU i ERC
Davant del front comú entre CiU i ERC, Sanz ha considerat que és "una bona notícia que facin seu aquest model" de "superilles", i ha reconegut que al Poblenou ha mancat participació i coordinació dels serveis municipals quan es va començar a implementar el setembre. "Que era suficient? No", ha admès, pel que fa a la participació ciutadana. Després de la reunió, fonts municipals han informat que la proposta dels dos partits "encaixa en bona part" amb la mesura de govern presentada el maig, i ara l'analitzarà per enriquir-la.
La posada en marxa de les noves "superilles" es farà diferent de l'experiència del Poblenou. Ja no es consideraran proves pilot, i primer es realitzaran els processos participatius, que segurament s'allargaran diversos mesos; després s'implementaran els projectes, i finalment es farà "la correcció dels elements que calguin", ha explicat Sanz. La intenció del govern de Colau és fer processos participatius més amplis que al Poblenou i que tot el procés es faci "de la manera més consensuada possible", segons la tinent d'alcalde, la qual calcula que destinaran a les "superilles" un pressupost d'entre 10 i 12 milions d'euros.