És el cas de l'Institut Montsacopa d'Olot (Garrotxa) que en ple estiu anunciava que a partir d'aquest mes setembre -coincidint amb l'inici del curs escolar- el centre expulsaria els alumnes que fessin servir el mòbil dins les instal·lacions de l'equipament. Una decisió dràstica que després d'una setmana de la posada en funcionament, la imatge de les estones de pati ha canviat. "Si abans podies veure dos alumnes asseguts en un banc mirant el mòbil, ara estan 'condemnats' a jugar, passejar o conversar", explica Càndid Sempere, director de l'institut olotí.
I és que a un quart d'onze, moment en què a l'institut hi ha un dels descansos entre classes, els alumnes juguen, passegen o conversen entre ells. Una imatge gairebé insòlita si hi ha telèfons pel mig. I és que el més habitual era veure els adolescents amb la vista enganxada als telèfons. En el cas d'aquest centre garrotxí són, sobretot, els estudiants de Secundària, ja que els de Batxillerat i Cicles Formatius poden sortir del recinte escolar i al carrer sí que se'ls veu utilitzant el mòbil.
El director del centre expressa que "encara és aviat per valorar la iniciativa". Però detalla que "fins avui no hem tingut ni un problema". Manifesta que el ressò mediàtic que va tenir la presa d'aquesta decisió ha ajudat als joves i les seves famílies a "venir molt conscienciats, ho estan posant fàcil".
Les famílies ho han agraït
Així doncs, en els primers dies de curs amb la nova normativa no s'ha hagut d'expulsar cap alumne, ni hi ha hagut cap incidència. A més, el director del Montsacopa també explica que les famílies ho han entès a la perfecció i, fins i tot, ho han agraït: "Tots els pares estan contents. El feedback de les famílies és molt positiu". Apunta que creu que la decisió ha ajudat a les famílies però ressalta que "és una tasca que també s'ha de fer des de casa".Amb aquesta mesura, que també s'ha pres en diverses escoles i instituts de Catalunya es garanteix que els joves estiguin fins a sis hores desconnectats del mòbil i la majoria el deixin, fins i tot, a casa mentre estan a l'institut.
[noticiadiari]2/253353[/noticiadiari]
El centre d'Olot, però, ha afegit un matís a la mesura que va prendre durant l'estiu d'expulsar alumnes que infringeixin la norma, i que ha estat una de les conseqüències més dràstiques en comparació a altres centres educatius que han optat per restringir-ne l'ús: "l'expulsió es perdonarà si l'alumne que és enxampat usant el mòbil, l'entrega voluntàriament i al moment. Si això passa, l'expulsió es canviarà per una setmana sense l'aparell". En aquest sentit, el director admet que "vam arribar al consens que havíem de prendre la mesura, bàsicament per espantar. Nosaltres no volem expulsar a ningú". La finalitat del centre és aconseguim sis hores de desconnexió", diu Sempere.
De fet, altres instituts d'Olot, com el Bosc de la Coma, ha seguit el camí del Montsacopa i també ha prohibit l'ús del telèfon a les instal·lacions, tot i que ho ha fet amb menys duresa. Ha apostat per requisar el mòbil si s'enxampa un alumne; si hi ha reiteració es requisa durant tres dies; i si es torna a repetir, s'expulsa l'alumne i se l'obliga a fer servei a la comunitat fora les hores lectives.
Desconnexió total o eina d'aprenentatge?
La decisió de prohibir totalment els telèfons, però, enceta un debat sobre si la solució és prohibir-los o cal fer ús dels mòbils com una eina d'aprenentatge i acompanyar els joves en generar hàbits d'un ús responsable de les xarxes. En aquest sentit, aquesta setmana la consellera d'Educació, Anna Simó, ha reiterat que ha de ser cada centre educatiu que prengui la decisió de si prohibir o no els mòbils. "S'ha de deixar que hi hagi debat sobre el mòbil amb les famílies, dintre els claustres i també amb els alumnes". "A risc d'equivocar-me, crec que prohibir els mòbils no és la via", insisteix. Segons el Govern, l'escola, atesa a la seva funció formadora, ha de ser un espai on reflexionar sobre la presència d'aquestes tecnologies i dispositius a les aules.
[noticiadiari]2/251148[/noticiadiari]
Per la seva banda, l'any 2019 el Consell Escolar de Catalunya va detallar en un informe que els centres educatius no poden obviar l'ús predominant que tenen les xarxes en la societat i, sobretot, entre el col·lectiu jove. En aquest sentit, defensa fer-ne "un ús moderat, crític i productiu".

Imatge de l'Institut Montsacopa d'Olot Foto: Pau Masó
La UNESCO, en l'Informe anual de 2023, també parla de la prohibició dels mòbils i apunta que un de cada set països (sobretot de l'Àsia) ha introduït restriccions pel que fa a l'ús de mòbils a les escoles, i cita estudis que afirmen que eliminar-ne la presència millora el rendiment acadèmic, especialment dels estudiants amb resultats més baixos.
L'Institut Garrotxa han apostat per, de moment, no limitar l'ús del telèfon mòbil. El centre permet que els alumnes el portin i el facin servir dins les instal·lacions, tot i que també ha establert mecanismes per requisar-lo si és convenient. Al Garrotxa, han optat per crear la figura de dinamitzadors que durant l'hora del pati preparen activitats per als joves. Una alternativa per evitar que durant l'esbarjo les mirades estiguin fixades únicament als mòbils.