Menjar aliments processats incrementa el risc de patir càncer. Així ho mostra l'estudi més ampli i complet fet fins ara sobre la relació entre càncer i processats, que ha inclòs més de 450.000 persones de nou països europeus. El treball demostra que substituir el 10% de la ingesta de productes processats per d'altres que no ho són redueix el risc de patir qualsevol tipus de càncer.
L'estudi es publica a The Lancet Local Health i ha estat liderat per l'Agència Internacional de Recerca del Càncer de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Hi ha participat el doctor Antonio Agudo, de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l'Institut Català d'Oncologia (ICO). El treball ha analitzat la relació de l'alimentació amb 25 tipus de càncers i ha utilitzat dades de la cohort de l'Estudi Europeu Prospectiu en Càncer i Nutrició (EPIC, pel seu nom en anglès).
Davant d'aquests resultats, el doctor Antonio Agudo, cap del grup de recerca en Nutrició i Càncer de l'IDIBELL i l'ICO, indica que, amb les dades d'incidència actuals de càncer a l'Estat, "això significaria evitar, anualment, entre 11.000 i 14.000 casos". El doctor Agudo també destaca que els tumors que "més es beneficiarien d'aquest efecte protector serien els del tracte digestiu i el càncer de mama", en declaracions recollides per l'IDIBELL.
[noticiadiari]2/254543[/noticiadiari]
L'equip investigador ha considerat com a aliments processats productes relativament senzills elaborats amb l'addició d'ingredients culinaris. En són exemples les verdures, fruites i els llegums enllaunats; fruits secs salats o ensucrats; peix en conserva i begudes alcohòliques produïdes per fermentació.
S'han considerat aliments ultraprocessats els que s'elaboren a partir de formulacions d'ingredients industrials que no s'utilitzen en les preparacions culinàries domèstiques, com per exemple les carns processades com els embotits; els refrescos carbonatats i begudes energètiques; els pans i pastes envasades o els plats preparats.
Els investigadors apunten que la relació entre aliments ultraprocessats i risc de càncer pot ser per la forta associació d'aquest menjar amb l'obesitat, conegut factor de risc, i l'exposició a contaminants, additius i altres substàncies. Tot i així, encara no és possible identificar les causes concretes responsables de l'efecte observat.
Els participants de l'estudi van proporcionar informació detallada sobre el consum diari d'aliments i begudes, que va ser avaluat i classificat segons una escala estàndard internacional. De mitjana, els aliments processats i ultraprocessats representaven el 27% de la ingesta diària dels participants en l'estudi, però aportaven més del 50% de les calories. Els participants que mostraven un major consum d’aliments processats responien a perfils més joves, més alts, amb menys estudis superiors i físicament més actius.
Consell de l'OMS: aquest canvi a la dieta redueix el risc de patir qualsevol càncer
Un estudi liderat pel màxim organisme de salut assegura que substituir el 10% dels aliments processats és un factor clau per no desenvolupar la malaltia
ARA A PORTADA
Publicat el 29 de març de 2023 a les 09:05
Et pot interessar
-
Societat El temps d'aquest dilluns 1 de setembre: alerta per pluges intenses al litoral
-
Societat Nova estafa bancària a través d'un missatge d'un càrrec de diners fals
-
Societat Un cotxe avariat a l'AP-7 provoca uns 10 quilòmetres de retencions de la Roca a Llinars del Vallès
-
Societat L’arquebisbe Planellas projecta Tarragona com a referent de l’Església més catalanista
-
Societat Detenen a Barcelona el líder d'un clan de narcotràfic que fugia de la justícia italiana des del 2023
-
Societat Un grup d'activistes tira pols pintada a la Sagrada Família per reclamar mesures contra el canvi climàtic