Consum obre un expedient sancionador a Lloguer Segur per pràctiques abusives contra llogaters

El ministeri informa que les activitats il·legals de la immobiliària poden ser considerades "greus o "molt greus" i detalla que s'estan investigant a altres companyies similars

Publicat el 27 de març de 2025 a les 13:03
Actualitzat el 27 de març de 2025 a les 14:05

El Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha obert un expedient sancionador a l'empresa immobiliària Lloguer Segur per possibles pràctiques abusives contra els inquilins en les gestions de lloguer. Des de l'aprovació de la Llei d'habitatge del 24 de maig del 2023, està prohibit que les immobiliàries carreguin als llogaters les despeses de gestió i la formalització del contracte. El ministre Pablo Bustinduy ha informat que s'està investigant a altres companyies similars.

Consum ha detallat aquest dijous que les pràctiques il·legals que hauria comès la "gran agència immobiliària" es poden considerar greus -amb sancions de fins a 100.000 euros o més, fins a quatre i sis vegades el benefici obtingut- o molt greus. En aquest segon cas, les multes poden arribar al milió d'euros o més, fins a multiplicar per sis o vuit vegades el benefici obtingut.

La investigació va començar el passat mes d'octubre a partir de denúncies del Sindicat d'Inquilines de Madrid, FACUA Consumidors en Acció i l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Entre els exercicis il·legals de Lloguer Segur hi podria haver fer pagar per la gestió d'arrendament, imposar la contractació d'una assegurança o l'obligació de la contractació de serveis no sol·licitats pel llogater. 

Després de conèixer la notícia, el portaveu de Facua, Rubén Sánchez, ha aplaudit que "per fi" s'ha obert l'expedient sancionador "d'envergadura" contra la plataforma i ha lamentat que fins ara només hagués transcendit una "ridícula multa" de 1.000 euros de la Junta d'Andalusia.

Segons aquesta associació de consumidors, Lloguer Segur obligava els inquilins a abonar l'equivalent a un mes de renda més el 21% de l'IVA, un cobrament que justificaven en la prestació d'un "servei d'atenció a l'arrendatari".

El Sindicat d'Inquilines de Madrid acusa l'empresa de cobrar 200 euros per visitar un pis i de "nul·la atenció de les incidències i avaries durant la vigència del contracte i falta de transparència". Per tot plegat, ha celebrat que la "impunitat dels rendistes i immobiliàries ha arribat a la seva fi".

El Sindicat de Llogateres també s'ha fet ressò del cas i ha advertit que aquesta sanció imposada pel ministeri “no és un cas aïllat”. En un comunicat, l’associació recalca que les empreses immobiliàries “aprofiten de manera generalitzada la vulnerabilitat” dels llogaters per dur-ho a terme amb la imposició, per exemple, d’honoraris i contractació obligatòria de serveis no sol·licitats. En aquest sentit, apunta que han tractat “centenars de casos” i amb un “mateix patró”

En la mateixa línia, el passat febrer el govern espanyol va obrir expedients sancionadors a grans gestores de pisos turístics per possibles pràctiques enganyoses. El Ministeri de Consum va detectar que les empreses oferien "informació falsa o que podia induir a errors", com ara indicar en l’anunci d’un habitatge que qui el gestionava era una persona particular, quan en realitat es tractava d’una empresa.