Els jutjats hauran de decidir qui té raó en el conflicte obert entre una immobiliària de la Fundació "La Caixa" i el Sindicat de Llogateres, que acompanya els inquilins d'unes promocions que sumen fins a 1.700 contractes de lloguer. Així, el sindicat acaba d'interposar la primera demanda col·lectiva de l'Estat d'una associació de consumidors en matèria d'habitatge, exposen des de l'entitat. L'assenyalada és l'empresa Inmocriteria, que és propietària de gran part dels pisos que van emergir com a habitatge de protecció oficial a través de L'Obra Social de La Caixa i que després han canviat de mans. Els veïns afectats per aquests contractes viuen a 37 promocions de pisos de fins a 23 municipis diferents i asseguren haver estat víctimes de fins a "16 clàusules abusives" que ara els jutjats hauran de valorar. Aquesta és un nou pas de les protestes col·lectives d'aquests llogaters, que fa més de tres anys que s'organitzen i que en altres ocasions havien exposat que no els renovaven els lloguers o que els edificis tenien greus deficiències que no es reparaven.
Mentre s'espera que la justícia decideixi si admet a tràmit la demanda, el Sindicat de Llogateres ha presentat tots els detalls de les accions judicials iniciades de la mà del Col·lectiu Ronda. Entre les clàusules que es denuncien hi ha condicions imposades per la part immobiliària que demanaven als llogaters que assumissin totes les reparacions de la llar, que es fessin càrrec de l’IBI, que s’obrissin un compte bancari amb Caixabank o que, en el cas de no marxar de la llar, adquirissin un deute que tripliqués el preu del lloguer previ per cada dia que hi passesin dins de l’immoble. Fins i tot se'ls feia assumir econòmicament l'assegurança per impagament del lloguer que la propietat -Inmocriteria- havia decidit contractar, han denunciat els mateixos veïns. "És crucial destacar les clàusules abusives que estan presents als nostres contractes i que La Caixa ens ha imposat", ha resumit una de les inquilines afectades, Asun García.
De fons, encara ressonava el recordatori dels llogaters que l'any passat ja havien posat el focus mediàtic sobre aquestes promocions d'habitatge. La part immobiliària de l'entitat bancària havia rebut "almenys 25 milions d'euros" de subvencions públiques a través de diverses fórmules entre 2002 i 2012, comptant que complirien una funció social. Aquest dimecres, la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, ha insistit en aquest apunt. "La Caixa ha rebut ajudes milionàries", ha remarcat, poc després de lamentar que les institucions no estiguin responent a les protestes dels llogaters. De fet, aquesta és part de l'èpica que revesteix el pas que s'ha fet aquest dimecres. "Avui ens enfrontem a l'entitat financera que al nostre fa país fa caure governs, manipula i condiciona els polítics", ha apuntat Arcarazo.
Ara demanen que 16 clàusules que consideren abusives i que s'havien desplegat "majoritàriament" a tots els contractes de lloguer d'aquestes promocions deixin de ser vàlides. A més, si els jutjats els donessin la raó, això podria acabar aplicant a tots els contractes que continguin aquesta mena de pràctiques. En un altre procés judicial, en aquest cas d'una veïna que formava part del mateix Sindicat de Llogateres i que també va denunciar clàusules injustes per part del fons Azora, els tribunals ja els van donar la raó.
De moment, des de la Fundació La Caixa remarquen que encara no tenen constància d'aquesta demanda col·lectiva, però defensen que l'actuació de l'empresa immobiliària es basa "en un compliment estricte de la legalitat". Igualment, asseguren que Inmocriteria fa "un equilibri" entre el negoci i la sensibilitat en els casos de vulnerabilitat socioeconòmica. També reconeix que hi pot haver "desacords puntuals", però que en aquests casos es gestiona "cas a cas". Aquest últim apunt, de fet, és també una de les queixes expressada per Asun García, llogatera, que lamenta que no hi hagi una "negociació col·lectiva" entre tots els inquilins amb situacions similars.