Desactiva ja aquesta funció del mòbil: pots ser víctima de «bluesnarfing»

La policia espanyola adverteix d'una pràctica amb la qual els delinqüents volen robar dades i arxius amb l'objectiu de vendre-les o utilitzar-les per cometre altres delictes

Una persona amb un telèfon mòbil
Una persona amb un telèfon mòbil
Redacció
18 de juny del 2024

Hi va haver un moment en què una part considerable de la població es va tornar molt sensible als efectes nocius de la tecnologia. Existia gent que, fins i tot, va donar electrodomèstics per les suposades ones que produïen. I tot i que ara sembla que aquest fenomen ja és història, encara hi ha persones que defensen que el 5G, per exemple, provoca perjudicis per a la salut, tot i que no hi ha cap estudi científic que ho demostri.

No obstant això, sí que és una certesa que els especialistes han alertat d'un tipus de connexió que tenen tots els dispositius mòbils. A més a més, resulta que molts usuaris i usuàries la tenen connectada gairebé permanentment, una cosa força perillosa. En aquest cas, però, tenir aquesta funció activa no és nociu per a la salut, sinó per a la privacitat. Ens referim al Bluetooth.

Ara, la policia espanyola ha advertit a través de les xarxes socials del bluesnarfing, una pràctica amb la qual els delinqüents volen robar dades i arxius amb l'objectiu de vendre-les o utilitzar-les per cometre altres delictes. Amb una distància d'entre 10 i 15 metres entre l'autor de l'estafa i la víctima és suficient perquè es pugui dur a terme el robatori a través de Bluetooth. Aquesta tecnologia sense fils es pot fer servir amb objectius maliciosos precisament pel seu alt risc de vulnerabilitat.

De fet, un grup d'experts reunits en una de les trobades de ciberseguretat més importants del planeta, Defcon, ja van arribar a la conclusió que el Bluetooth és una funcionalitat fàcil de hackejar per a tots aquells criminals que tinguin uns mínims coneixements adequats. Una via d'accés, han apuntat, són els altaveus i auriculars. D'aquesta manera accedeixen, per exemple, a les converses privades.

Malgrat tot, això no significa que tots els dispositius estiguin hackejats. Els especialistes només adverteixen del risc potencial del Bluetooth, que és especialment delicat, entre d'altres, perquè en moltes ocasions no cal contrasenya per aparellar els dispositius. La falta de mesures de seguretat és, doncs, un tema clau en el qual cal treballar.

Més enllà d'escoltar converses íntimes, els delinqüents també poden arribar a bloquejar els dispositius amb els quals estem connectats, sense pràcticament cap opció per recuperar-los. Per això, el més recomanable és desconnectar el Bluetooth i la wifi sempre que no es facin servir. D'aquesta manera, a banda de protegir les dades, també s'estalviarà bateria, ja que aquestes dues funcionalitats en gasten molta.