El cos policial va detectar irregularitats en dues pàgines web d'una entitat bancària i les van bloquejar. No obstant això, en el temps que van estar actives els estafadors van aconseguir les dades de nou clients, van buidar els seus comptes i van contractar préstecs personals immediats.
L'estratègia de l'organització es basava a crear pàgines web posicionades mitjançant pagament amb les quals suplantaven la d'un banc. Així, quan la víctima buscava el portal d'accés a la banca en línia de la seva entitat, li apareixia com a primera opció l'enllaç creat pels estafadors, que el redirigia al portal fraudulent. Un cop les víctimes introduïen les seves dades, els estafadors accedien a la seva banca digital, recopilaven les dades personals i el número de telèfon. Finalment, demanaven un duplicat de la targeta SIM.
🚩Desarticulada una organización criminal dedicada a #estafas informáticas a través de #vishing
— Policía Nacional (@policia) September 13, 2022
Defraudaron casi 600.000€ a nueve víctimas en diferentes provincias de #España
Hay 45 detenidos en #Madrid, #Barcelona, #Valencia, #Murcia y #Cartagena #SomosTuPolicía pic.twitter.com/lZSWpmwozp
Amb les dades anteriors, tenien accés a la banca en línia i ordenaven transferències a tercers les denominades "mules". A més, com que controlaven les línies telefòniques, traspassaven les mesures de seguretat dels bancs, a través de missatges de text amb codi o trucada.
El marge d'actuació era d'unes poques hores: el temps que les víctimes trigaven a adonar-se que no tenien cobertura al telèfon, malgrat que les aplicacions funcionaven amb wifi. Amb l'operació de la Policia Nacional han quedat detinguts els creadors de les webs falses i els captadors de mules. Els han arrestat per delictes de pertinença a organització criminal, falsedat documental, usurpació d'identitat i estafa informàtica.