
Refugiats, a la frontera entre Croàcia i Sèrbia Foto: Sergi Cámara
“He vist com molts contenidors es quedaven a les fronteres”, explica amb un to contundent Pepa Martínez. La directora de Lafede.cat parla des de l’experiència quan es refereix als projectes de cooperació internacional. De fet, l’organització que dirigeix (aglutina 114 organitzacions que treballen per la justícia global, des d’Acció Contra la Fam, passant per Mans Unides, Amnistia Internacional, la Creu Roja i IntermónOxfam) ha estat molt crítica amb la campanya de recollida de roba d’abric per a refugiats que la setmana passada van posar en marxa una desena d’ONG a Catalunya.
Martínez ha explicat en declaracions a NacióDigital que “darrere aquesta iniciativa no hi ha cap ONG federada i que les organitzacions que habitualment treballen en l’ajut humanitari fa anys que desaconsellen la recollida de material”. “Fer donatius econòmics sempre és millor que oferir material. La recollida, l’emmagatzematge, el transport dels productes i la gestió dels excedents, suposa posar en marxa una logística econòmicament cara, amb petjada ecològica i poc efectiva”, afegeix.
I és que, sovint, en situacions de conflicte i d’incertesa l’ajuda humanitària queda immobilitzada a les fronteres o en magatzems per impediments purament burocràtics, per manca de capacitat de distribució o perquè en arribar a destí les necessitats d’aquell territori ja han estat cobertes. “A més, en països com Grècia, Macedònia, Croàcia o Eslovènia la distribució de material esdevé una ingerència clara a l’economia local. Són països que disposen de mercats prou forts on adquirir les matèries directament”, assegura Pepa Martínez.
Lafede.cat critica, doncs, la campanya de recollida de material que amb el nom de "Catalunya amb els refugiats" han impulsat entitats com Barcelona Acció Solidària i Nous Catalans. “Són organitzacions que no estan presents en els espais de coordinació habituals de les ONG a Catalunya. Han posat en marxa la iniciativa sense ni tan sol comunicar-nos-ho”, ha lamentat Martínez.
L'èxit de la campanya desborda els organitzadors
Barcelona Acció Solidària i Nous Catalans s'havien proposat omplir dos tràilers d'ajuda humanitària en quinze dies. La resposta de la societat catalana ha desbordat les previsions i només en una setmana han complert les previsions. Per això han decidit aturar la recollida abans del que estava previst.
I és que la campanya "Catalunya amb els refugiats" ha adquirit un gran ressò a les xarxes socials i ha rebut el suport d’associacions de mares i pares de col·legis, ajuntaments, col·lectius professionals i organitzacions locals que han permès recollir unes 3.000 caixes de material, que serviran per omplir els dos tràilers amb destí als camps mòbils de refugiats ubicats a la frontera entre Croàcia i Eslovènia.
"Dissabte acabarem de rebre tot el material que encara és als magatzems de les entitats col·laboradores. Els excedents que es puguin generar els donarem a la Fundació Arrels que treballa en l'atenció de persones sense llar i a l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí per cobrir les necessitats de les inundacions que la setmana passada van destruir el campaments de la província algeriana de Tinduf", ha explicat a NacióDigital Xavier Altozano, portaveu de la campanya i president de Barcelona Acció Solidària.
Un cop recollit el material (un 30% del qual és completament nou), des de les organitzacions que promouen la campanya s’ha mobilitzat un centenar de voluntaris que que treballaran per classificar el material i per ubicar-lo en caixes. Altozano ha explicat que “l’objectiu és que els abrics, els sacs de dormir, les mantes arribin el més aviat possible al destí i que els refugiats ho puguin aprofitar ara que arriba el fred”.
Una estratègia qüestionada
Xavier Altozano s'ha felicitat per l'èxit de la campanya i ha explicat que des de la seva organització no entenen les crítiques de la Lafede.cat en contra de la recollida de material. "Aquesta és una situació d’emergència i creiem que qualsevol aportació és positiva, vingui d’on vingui. Hem recollit mantes, sacs de dormir, tendes de campanya, botes i roba d’abric que entregarem a diverses organitzacions que treballen a la zona i amb les quals col·laborem”, ha assegurat el president de Barcelona Acció Solidària.
Ara bé, més enllà de la polèmica per les desavinences entre organitzacions, la directora de Lafede.cat Pepa Martínez ha volgut destacar que “fa mesos que es fa un intens treball de coordinació entre plataformes, col·lectius administracions”. “És cert que les imatges de camps de refugiats que emet la televisió i el retard en la presa de decisions polítiques a Europa pot donar la sensació que no s’està fent res, però en realitat hi ha moltes ONG que treballen de manera eficient”.
Des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, per exemple, es treballa sobre el terreny en el reconeixement de les necessitats dels països limítrofs amb Síria, però també en estats com Grècia, Sèrbia, Croàcia, Macedònia i Itàlia, per on transcorre el flux de refugiats que viatgen a Europa. Paral·lelament i de manera coordinada Lafede.cat participa de projectes de sensibilització a Catalunya i en la formació de tècnics municipals.
“Cal fer arribar un missatge clar a la societat i una bona manera és fer-ho a través de les estructures municipals. Els ciutadans han d’aprendre a informar-se sobre les organitzacions amb les quals col·laboren, sobre quina és la seva experiència prèvia, amb qui es coordinen, amb qui treballaren i, sobretot, a exigir transparència en la seva gestió”, comenta Pepa Martínez.
Finalment, Martínez recorda que “no tot passa per l’enviament de material humanitari, ni pels donatius econòmics; donar suport a les seves campanyes informatives, o contribuir a les campanyes de pressió política –com Stop Mare Mortum- també pot servir per transformar la situació i millorar l’acollida dels refugiats a Europa”.