“Ni tan sols el vent de dalt s’ho ha volgut prendre”, es fixava Susanna Abella, membre de la PDE, just en començar la protesta. També desenes d’autobusos d’arreu de Catalunya, gent del País Valencià i de l’Aragó s’han sumat a la manifestació més multitudinària que ha viscut el territori contra un pla hidrològic, en aquest cas el de conca. Amposta ha estat per tercera vegada d’amfitriona, i s’ha deixat inundar per 50.000 persones, segons les estimacions de la Policia Local, reforçant-se com a emblema de la lluita per l’Ebre.
La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha agraït els suports, i ha llançat un missatge directe a la Unió Europea: que intervingui directament per tal d’obligar l’Estat a derogar aquest pla i presentar-ne un altre menys agressiu. El Govern de la Generalitat, que ha estat representat pel vicepresident català Oriol Junqueras, a més d’alguns consellers, s’ha mostrat convençut que es pot planificar de manera que es facin compatibles els regadius sostenibles amb un cabal ambiental suficient per al tram final, i la PDE li ha demanat que es mantingui ferm.
Dos grans tractors amb el símbol d’Unió de Pagesos, en representació del sector agrícola, han encapçalat la protesta. Curiosament, el mateix pla que contempla 465.000 hectàrees més de regadiu, a afegir al milió d’existents, els amenaça. A l’agricultura deltaica, i també a la pesca, al medi ambient, al conjunt de sectors econòmics i de retruc, a la societat. En resum,"L’Ebre sense cabals és la mort del delta", deia la pancarta enarborada per representants de la PDE, la que obria la manifestació.
Al darrere, plens com estaven els carrers, s’han anat afegint centenars de manifestants, que han fet recular les pancartes de capçalera. Amb anglès, una llençava un missatge directe a la Unió Europea: ‘Salem el riu Ebre i el delta’. I encara en tercera línia, els representants polítics, darrere l’eslògan "Per Catalunya, Salvem el Delta". Un cordó de seguretat impedia que el bany de masses fos massa amenaçador.
Precisament a Europa, i també al govern de la Generalitat, s’han dirigit els missatges més contundents de la protesta. A la UE, per reclamar-li que “intervingui directament" i obligui Espanya a elaborar un altre pla. “Sol·licitem la intervenció d’Europa i que es faci un altre projecte, i demà traslladarem aquesta petició a la delegació d’eurodiputats que visitarà el Delta”, ha reclamat la catedràtica d’Història de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona Amparo Moreno, encarregada de llegir el manifest.
Un document que ha reclamat també “la implicació de totes les institucions ebrenques i catalanes per derogar aquest pla que torna als transvasaments, per molt que els disfressen d’intercanvis d’usos agrícoles i de solidaritat”.
Crítiques a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre
Per la seva banda, el portaveu de la PDE Manolo Tomàs ha estat especialment dur amb el paper exercit en l'aprovació del pla per part de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE): “Avui dia la CHE és ostatge d'una política d'explotació i mercantilista de l'aigua que en absolut defensa el seu país o les Terres de l’Ebre”, ha dit.
També ha fet referència a la recerca que el jutge duu a terme en l'empresa pública Acuamed advertint que “tots els responsables d'aquest pla estan ara investigats” i ha remarcat que “l'estructura ministerial està ara sota sospita”. “Necessitem tots els suports possibles, esperem que el govern català es mantingui ferm en la seva postura. Davant l'actitud del govern espanyol demanem la intervenció directa de la UE. La manifestació d'avui és la nostra targeta de presentació perquè est un problema per a l'ecosistema i també social”, ha insistit.
Tomàs també ha volgut brindar un reconeixement a la gent de les Terres de l’Ebre que durant 15 anys de lluita –des de l'aprovació en 2001 del primer Pla hidrològic de José María Aznar- “ha mantingut la dignitat” i ha llançat un missatge a les últimes generacions que s'han incorporat a la lluita: “Aquesta lluita no té color, voteu a qui vulgueu però la defensa de l'Ebre ha d’estar abans de res”. El portaveu de la PDE ha advertit que “que vénen temps complicats, intentessin trencar la unitat però no ens hem de perdre en confrontacions”.
Els pilars dels castellers ebrencs, les jotes de Riu en So i els Quicos, la música de Joan Rovira i diversos artistes ebrencs, des de la ribera del riu al seu pas per Amposta, amb l’emblemàtic Pont Penjant al fons com a testimoni, han posat so a una protesta que augura una batalla social molt ferma i intensa contra tota la planificació hidrològica que l'Estat pretengui desplegar a partir d’ara, i un altre cop, contra els interessos de l’Ebre.
GALERIA DE FOTOS Manifestació en defensa de l'Ebre a Amposta

L'avinguda Alcalde Palau, de gom a gom. Foto: Sergi Aznar
.jpg)
Oriol Junqueras, Carme Forcadell i Josep Rull, a la manifestació d'Amposta.

Una de les pancartes de l'acte de protesta, aquest diumenge, a Amposta. Foto: Martí Albesa

Milers de persones omplen els carrers d'Amposta aquest diumenge en defensa de l'Ebre. Foto: Martí Albesa