A Catalunya hi ha 39 casos d’infecció pel virus Zika, dels quals 15 són homes i 24 dones, segons dades del Departament de Salut. D’aquestes dones, quatre estan embarassades i passen estrictes controls periòdics per conèixer l’evolució dels fetus. En la resta dels tres casos, els fetus evolucionen favorablement.
Des del Departament de Salut s’ha volgut transmetre també un missatge de tranquil·litat i reiterar que, a data d’avui a Catalunya no hi ha transmissió autòctona del virus del Zika i que tots els casos detectats fins ara han estat importats.
Què és el virus Zika?
Els efectes del virus Zika. Segons l'OMS, el virus és causat per la picada de mosquits infectats del gènere Aedes i el que provoca és febre lleu, dolors musculars, conjuntivitis, grans i malestar general. Aquests símptomes apareixen entre 2 i 7 dies després de la picada i es poden allargar entre 2 i 6 dies. Les dones embarassades són el col·lectiu en què les conseqüències poden ser més greus per infecció per Zika, donat el risc de malformacions encefàliques en els nadons.
L'origen del Zika. El seu origen s'ha de situar l'any 1947 al bosc de Zika, a Uganda i des de llavors, se n'han anat trobant casos a Àfrica, Àsia i Sud-amèrica. El cas més important va ser a l'Illa de Yap (Micronesia), quan una epidèmia va afectar el 75% de la població.
Com es transmet el Zika? Pel que fa a la seva transmissió, és necessari que hi hagi un mitjà de transport –el mosquit- per infectar les persones. Tot i que s'ha detectat algun cas de contagi a través del semen o de la sang, no és el més comú. I entre una mare i un nadó durant l'embaràs o el part, també és molt limitat i encara s'estan estudiant els possibles efectes sobre el bebè.
Pot provocar la mort el virus Zika? Sobre si pot provocar la mort, des de l'OMS expliquen que es tracta d'un virus nou i no hi ha cap evidència de letalitat. Tot i i això, sí que s'han detectat casos esporàdics de pacients amb malalties o condicions preexistents, en els que les manifestacions i complicacions podrien ser més greus, ocasionant-ne la mort.
Què és la microcefàlia? La microcefàlia és un trastorn neurològic en el qual la circumferència del cap és més petita que la mitjana per a l'edat i el sexe de l'infant. El trastorn pot provenir d'una àmplia varietat de condicions que provoquen un creixement anormal del cervell o de síndromes relacionats amb anormalitats cromosòmiques.
Quins efectes pot tenir el virus Zika en el fetus i la mare? La Dra. Carreras ho explica #zika8aldia https://t.co/gxyeGMuMpB
— 8aldia (@8aldia) 5 de maig de 2016