Detecten un fong «mai vist en humans» que ha deixat dos morts a la Xina

El canvi climàtic i l'augment global de les temperatures podria fer que aquests patògens puguin augmentar la resistència als medicaments antimicòtics actuals

Publicat el 19 de juliol de 2024 a les 12:15

Un estudi publicat a la revista Nature Microbiology ha detectat un nou fong "mai vist en humans" i que ja ha deixat dues persones mortes a la Xina. Segons explica la investigació, aquest fong conegut com a Rhodosporidiobolus fluvialis és resistent als medicaments, fet pel qual genera preocupació a la comunitat científica.

El fong s'ha trobat a la sang de dos pacients no relacionats a la Xina. El primer cas va ser el d'un home de 61 anys que va morir el 2013 en una UCI després d'arribar amb un diagnòstic de pancreatitis agudadolor renal. Tot i que va rebre un tractament amb medicaments antimicòtics, finalment va perdre la vida arran d'una insuficiència de diferents òrgans del cos.

El segon cas té a veure amb una altra persona de 85 anys que el 2016 va morir en una altra UCI. En aquest cas, presentava diferents problemes de salut, com eren una malaltia al cor, una insuficiència respiratòria i una pneumònia. Tot i el tractament amb medicaments antimicòtics, va morir finalment. En aquest cas, es desconeix si el fong va ser la causa directa de la mort o un factor més de risc en el quadre mèdic del pacient.

El rerefons de tot plegat pot tenir a veure amb el canvi climàtic. Segons expliquen els autors de l'estudi, aquest fong desapareixia amb l'efecte dels medicaments i existeix el temor que amb l'augment global de les temperatures les seves mutacions puguin fer-se resistents als fàrmacs. 

En experiments addicionals, els investigadors van provar el fong en ratolins immunodeprimits i van trobar que prosperava de manera més extrema en temperatures més altes, mutant 21 vegades més ràpid a 37 graus que quan estaven a 25. Aquesta troballa posa en evidència la influència de l'escalfament global en la proliferació de fongs que no resisteixen als medicaments actuals.

De fet, David Denning, professor de malalties infeccioses de la Universitat de Manchester, no ha participat en l'estudi, però s'ha mostrat poc optimista amb els resultats. "Ha estat verdaderament inesperat, però no presagia res bo de cara al futur", ha assegurat.