Deu curiositats sobre el món del vi

Patricia de Golferichs ens descriu un decàleg sobre el món vinícola

Publicat el 04 de desembre de 2017 a les 07:45
1. A la Bíblia, la paraula vi apareix 278 cops. El llibre de Jonàs és l'única part on no se l'esmenta mai.

2. Els principals consumidors de vi negre del món són els xinesos. El vermell és considerat el color de la sort. Del 2008 al 2017 el seu consum ha crescut un 136%.

3. Els 800 habitants de l'Estat del Vaticà consumeixen 45.000 litres de vi a l'any.

4. El primer vi es va elaborar fa 6.000 anys a l'Orient Mitjà, a les muntanyes de Zagros, a la regió de les actuals Iran; Armènia i Geòrgia, regió on es van cultivar les primeres vinyes; els egipcis van millorar en l'art de fer vi; els grecs en van estendre el cultiu i el consum per Europa; els romans el van popularitzar i els europeus el van exportar al Nou Món i a Sudàfrica.

5. Existeix l'Enofòbia, la fòbia al vi.

6. L'ampolla més antiga del món que es coneix data del 325 dC i va ser trobada a Speyer, un poblet d'Alemanya, dins d'unes tombes romanes. Actualment s'exposa al museu històric de Pfalz.

7. El raïm és la fruita més recol·lectada mundialment, del total, el 70% es destina a la producció de vi.

8. Per què les ampolles són de 75 cl en comptes d'1 litre? A l'Europa Medieval, la mesura més acceptada pel comerç internacional era el galó anglès i, 75 cl equivalia exactament, a una cinquena part d'un galó.

9. La velocitat amb què surt el tap de suro de l'ampolla de cava pot arribar als 106 km/hora.

10. A Europa, quan es va començar a conservar el vi en ampolles, amb una única bufada, als bufadors de vidre els sortia una ampolla d'entre 700 cc i 800 cc.