15
de novembre
de
2015, 14:40
Actualitzat:
18:54h
Dolors Bramon és una de les grans coneixedores del món islàmic a Catalunya. Doctora en Filologia Semítica i professora emèrita de la Universitat de Barcelona, és membre de l'Institut d'Estudis Catalans i del Fòrum d'Investigació sobre el Món Àrab i Musulmà (FIMAM). D'entre la seva extensa bibliografia, el seu estudi Obertura a l'Islam (Cruïlla) és una magnífica lectura pen conèixer la cultura islàmica. Li hem demanat que ens faci una valoració dels fets sagnants de París.
"El primer error a l'hora de parlar d'aquesta organització criminal és anomenar-los Estat Islàmic –ens diu Dolors Bramon-. En tot cas, hauríeu de posar-ho entre cometes o dir-ne el mal anomenat Estat Islàmic. Perquè no són ni una cosa ni l'altra. No està clar que sigui un estat, perquè no té ni unes fronteres definides. I, evidentment, islàmics no ho són. No segueixen els seus preceptes".
Diferències amb Al-Qaeda i el wahhabisme
Bramon assenyala les diferències entre "el mal anomenat EI" i Al-Qaeda: "L'organització de Bin Laden era un grup de cèl·lules sense territori. Ells, en canvi, el que sí que són és un exèrcit". Es mostra molt prudent a l'hora d'etiquetar-los des del punt de vista doctrinal. Wahhabites? Per la doctora Bramon, "dir que tenen vincles religiosos em costa de dir perquè per mi són tan sols terroristes, però sí que tenen, pel que sembla, vincles amb sectors del wahhabisme, si més no pel que fa a suports econòmics i accés a armament".
Però la professora emèrita de la UB afegeix: "Hem de tenir en compte que el wahhabisme, la religió oficial a l'Aràbia Saudita, és una deformació de l'Islam. Ells diuen que les dones no poden conduir cotxes perquè l'Alcorà no ho deia. I els homes sí que ho deia?". Diuen que s'han de tallar les mans als lladres perquè ho diu l'Alcorà. Sí, ho diu una vegada. Hi ha 114 vegades on es parla de misericòrdia. I s'afirma que sempre és millor perdonar".
Sobre els lligams inconfessables del wahhabisme, Dolors Bramon afirma que "hi ha estats molt propers a nosaltres que hi mantenen bones relacions, també pel que fa al comerç d'armes. Caldria reflexionar sobre això".
Bramon explica que "ens falta molta cultura sobre l'Islam, als no musulmans, però també als musulmans. Ara hem d'evitar caure en el parany de la por, cosa que és molt difícil. Aquests francesos que no s'han reclòs a casa, que han sortit a posar flors als llocs dels crims, ens mostren que la humanitat té futur". Li preocupa les reaccions que hi puguin haver. "Després de l'atemptat contra Charlie Hebdo, hi va haver nens en algunes escoles que es van negar a guardar un minut de silenci. Veurem què passa ara. Són coses sobre les quals hem de fer reflexions profundes", conclou.