Cada dia falta menys per Nadal, una època amb menjar especial. Un dels dolços més reconeguts és el panettone, un dolç proper al pa però amb panses, xocolata o sucre per fer un dels menjar més reconeixibles d'aquestes dates tan assenyalades.
L'origen és una mica confús, però es creu que va sorgir el segle XV, quan el cuiner d'una família de ducs va cremar un pa que estava preparant i va utilitzar tot el que tenia per la cuina per solucionar-ho. Sigui com sigui, ens ha arribat als nostres dies amb una fórmula tan millorada que fins i tot es fan concursos per trobar el millor panettone del món. Aquests concursos també es fan per ciutats, països... i prop nostre un dels més reconeguts és el Concurs al Millor Panettone Artesanal d'Espanya 2024.
El millor panettone clàssic
En aquesta categoria, els participants havien d'entregar dos panettones als jutges del concurs. El pes havia d'oscil·lar entre els 1050 i els 1150 grams. De les 70 pastisseries participants, va guanyar Toni Vera, de la pastisseria Canal de Barcelona. Aquesta pastisseria també ha guanyat premis com el millor croissant del món el 2016, 2019 i 2022. Amb més de 50 anys d'experiència és una de les pastisseries de referència de Barcelona
El millor panettone de xocolata
Pel que fa al millor panettone de xocolata, també se n'havien d'entregar dos, però aquests havien de tenir, com a mínim, un 40% de xocolata, fos blanca, negra o amb llet. En aquest cas, el guanyador ha estat la pastisseria francesa Madeleine by Ferrieres, del pastisser Felipe de Santa Cruz. Aquesta pastisseria vol portar els dolços francesos a la ciutat i ara compta amb la confirmació de qualitat de ser el millor panettone de xocolata.