La dreta es preocupa menys per Palestina que per Ucraïna

La guerra iniciada per Rússia no inquieta tant la població espanyola com la del Pròxim Orient, tot i que existeix una major igualtat entre les ideologies en termes d'inquietud

MuntatgeGazaUcraina
MuntatgeGazaUcraina
Marc Descals
09 de febrer de 2025, 10:13
Actualitzat: 10 de febrer, 21:50h

Quan una guerra esclata lluny de casa, l'opinió pública no sempre s'immuta. Les guerres d'Israel contra Palestina i de Rússia contra Ucraïna han generat un diferent interès en la societat espanyola, depenent, en bona part, de la ideologia de cadascú. Les persones que es consideren de dretes es mostren més indiferents pel genocidi de Palestina que la gent d'esquerres, d'acord amb les enquestes del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). En el darrer baròmetre, el 23% de les dretes estava "poc o gens" preocupat, 14 punts per sobre de les esquerres.

L'octubre del 2023, quan es va produir l'atac de Hamàs i la posterior invasió israeliana, gairebé el 50% de la gent d'esquerres estava "molt preocupada", en comparació al 36% de la gent de centre i dreta. Dotze mesos més tard, quan la xifra de morts ja arribava als 41.909 —la majoria, civils palestins—, el grau d'interès havia disminuït, però la distància entre ideologies es mantenia.

El descens de la preocupació encara és més visible en la guerra d'Ucraïna. Quan Vladímir Putin va iniciar l'ocupació, el febrer del 2022, prop del 40% de la població de l'estat espanyol afirmava estar “molt preocupada”, un percentatge que va caure pràcticament a la meitat al cap d’un any. A diferència del genocidi de Gaza, la inquietud és més transversal i no hi ha grans diferències entre ideologies en la preocupació o la indiferència.

Per altra banda, la població de dretes i de centre sent més desafecció per la guerra d'Israel i Palestina que per la de Putin contra Zelenski. Això vol dir que existeix una mirada més ideològica sobre el conflicte del Pròxim Orient que no pas en el de Rússia i Ucraïna.

Posant la lupa sobre els partits, en general estan alineats a les ideologies. L'electorat de Vox és el més indiferent cap a ambdues guerres, però, a la vegada, és el més favorable a la invasió israeliana de Palestina. El febrer del 2024, el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) va demanar el grau de simpatia per cada bàndol i els votants de l'extrema dreta van ser els únics que van mostrar més estima pels israelians que no pas pels palestins. Entre els partits d'esquerres, Podem i ERC són els menys preocupats pel conflicte entre Rússia i Ucraïna.

La davallada de la preocupació sobre un conflicte és comuna, decreix el factor sorpresa i el focus mediàtic busca altres temes. En esclatar el conflicte d'Orient, l'aprensió general va ser lleugerament superior que en l'inici del de Rússia i Ucraïna. De la mateixa manera, la seva minvada no ha estat tan brusca com la de l'est, el que fa que en 2025 la preocupació per Palestina sigui més elevada que per Ucraïna.

Repunts de preocupació

En el vuitè mes de la guerra a la frontera de la Unió Europea, el CIS va registrar un repunt en la preocupació de la població espanyola. Coincideix amb l'amenaça de Putin d'utilitzar armes nuclears, així com amb l'anunci d'enviament d'armes per part del govern espanyol, i de finançament des del Banc Mundial.

Mentre que el repunt de la preocupació sobre Palestina, el setembre de 2024, pot estar relacionada amb la cobertura mediàtica de la mort del líder de Hezbollah, la incursió d'Israel en territori libanès o l’atac de l'Iran a Israel, o que en un sol dia Israel va assassinar prop de 500 persones.