El 12% dels treballadors de Catalunya es troben en situació de pobresa

El darrer informe de Càritas denuncia la situació de precarietat laboral arran de la crisi i les reformes laborals | L'hostaleria, la restauració i la construcció són els sectrors més afectats, segons les conclusions de l'entitat

Publicat el 24 de gener de 2018 a les 12:18

Miriam Feu, Salvador Busquets, Sergi Gordo i Salvador Bacardit a la presentació de l'informe Foto: ACN


Malgrat que els indicadors econòmics comencen a apuntar una hipotètica sortida de la crisi, Càritas assegura que aquests indicis no representen la realitat en la qual ens trobem. L’entitat aferma que ens trobem en una societat en la qual augmenten els treballadors en situació econòmica precària, que a Catalunya representen ja un 12% de les persones amb feina. Càritas ha presentat aquest dimecres un estudi qualitatiu, que no està centrat en dades sinó en persones, amb el nom de “Vides precàries”. El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha afirmat que “s’està sortint de la crisi per la porta del darrere”.
 
Busquets ha apuntat que la precarietat laboral afecta a moltes persones com a conseqüència de la reducció de sistemes de protecció pels aturats i per l’elevada temporalitat en els contractes. El 91% dels contractes laborals del 2017 arreu de l’estat espanyol eren temporals, i fins a una quarta part d’aquests tenien una durada inferior als 7 dies.

L’estudi de Càritas recull que els perfils més afectats per la precarietat laboral són els migrants, les mares solteres, els joves i els majors de 50 anys. El director de l’entitat ha assegurat que “aquestes persones no volen ni poden deixar la feina, i accepten feines amb condicions molt precàries”. A més a més, Busquets ha subratllat que les persones ateses a l'associació volen treballar: 8 de cada 10 persones acollides per l’entitat estan desocupades i gairebé 2 de cada 10 tenen una feina que no els permet sortir de la pobresa.

"El sistema laboral és com un ventilador"

L’informe apunta que algunes de les conseqüències que pateixen les persones afectades per la precarietat laboral són la por a perdre la llar, i diferents efectes sobre la salut i la identitat personal. La responsable del programa d’anàlisi social i incidència de Càritas, Miriam Feu, ha assegurat que l’estudi ha confirmat que “el sistema laboral actual és molt fugaç". "És com un ventilador: exigeix una ràpida entrada, igual que permet la ràpida sortida”, ha apuntat. Feu ha afegit que el sector més afectat per la precarietat laboral és el dels serveis. És per això que Càritas ha presentat diverses propostes per millorar aquesta situació. Tal com va fer Oxfam Intermón aquest dilluns, l’entitat se suma a demanar un augment del salari mínim interprofessional fins als 1.000 euros i una reforma laboral que millori la protecció dels empleats. 
 
A la presentació d'aquest dimecres hi era present el bisbe auxiliar de l’Arquebisbat de la ciutat, Sergi Gordo, que ha recordat que "Càritas és la veu dels sense veu". Ha afegit que “davant de la tasca que fan els voluntaris, l’Arquebisbat no es pot quedar tancat a la sagristia”. Gordo ha volgut posar èmfasi en el fet que l’entitat ajudarà a “totes aquelles persones, sense distinció de raça, edat o religió que es trobin en situacions precàries”. 
 

El sector de serveis és el més afectat per la precarietat laboral Foto: Adrià Costa