El 8-M fa massiu el clam per la igualtat

La vaga feminista, una crida contra les diferències encara existents entre homes i dones, repeteix l'èxit de l'any passat amb manifestacions concorregudes a Barcelona i arreu del país

Publicat el 08 de març de 2019 a les 20:00
"Ens aturem per canviar-ho tot". El lema de la vaga feminista s'ha propagat per Barcelona i les principals ciutats catalanes. Ha estat un altre 8-M massiu, que ha repetit l'èxit de la mobilització de l'any passat, punt d'inflexió de la protesta contra el masclisme -especialment aquell té forma de violència- i les desigualtats encara existents entre homes i dones, sobretot en l'àmbit laboral. La multitud de pancartes i proclames escoltades aquest divendres als carrers han evidenciat que les dones estan decidides a canviar la societat per aconseguir una igualtat real.

En una manifestació tant festiva com reivindicativa, milers de dones han recorregut el centre de Barcelona per la Gran Via, entre la plaça d'Espanya i la plaça de Catalunya, espai dels parlaments finals del principal acte de la vaga. La Guàrdia Urbana ha xifrat en 200.000 les persones que han engreixat la protesta que ha omplert el centre de la capital catalana. Les manifestacions s'han reproduït arreu del país.

La marxa de Barcelona ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, i de bona part de membres del Govern. Delegacions d'ERC, Junts per Catalunya (JxCat), PSC i Catalunya en Comú Podem han assistit a la concentració. El PP no s'hi ha volgut sumar, com tampoc ho ha fet a Madrid, perquè no compartia el contingut del manifest que la convocava. Inés Arrimadas, que aquest 8-M ha volgut reivindicar un feminisme liberal, ha preferit manifestar-se a Madrid.

Seguiment desigual: aturada, sobretot, a les universitats

La jornada ha arrencat amb una manifestació que ha començat a Plaça Universitat i que s'ha desplaçat fins a Sant Jaume. Segons dades oficials, aquesta marxa ha concentrat 15.000 persones, en la majoria noies. La incidència de la vaga ha estat desigual; especialment notable a les universitats, on segons les xifres que ha fet públiques la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha tingut un seguiment del 72%, si es tenen en compte les dades de treballadors i d'alumnes.

[blockquote]Les universitats registren un 72% de seguiment de la vaga, però en la majoria de sectors el suport a l'aturada convocada no arriba al 10%[/blockquote]
En canvi, en altres sectors no ha tingut tanta incidència, almenys segons les dades de la Generalitat. A l'ensenyament públic no ha arribat al 10% (s'ha quedat en un 9,5%) i en la salut ni tan sols ha anat més enllà del 3%. A la funció pública s'ha constatat un seguiment proper al 7%. El consumen energètic ha registrat una caiguda de l'1,57% fins a les dotze del migdia si es compara amb el mateix període d'ahir dijous.

Mobilització territorial

Al llarg de tot el matí, diverses concentracions han reivindicat el 8-M arreu del territori. A Berga, per exemple, s'han concentrat 300 persones, mentre que a Sant Cugat del Vallès també han sortit centenars de persones al carrer.  Tarragona, Vic i Lleida també han viscut marxes reivindicatives durant el matí, amb missatges a favor de la igualtat i de denúncia contra la discriminació de la dona.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lO65ukdsH_4[/youtube]
A Barcelona, a banda, s'ha celebrat -com l'any passat- una mobilització de dones periodistes als Jardinets de Gràcia. Ha comptat amb la presència de desenes de representants dels mitjans de comunicació que han fet seves les reivindicacions feministes amb la lectura d'un manifest específic.

[seguiment]448[/seguiment]