Societat

El Bisbat de Terrassa fa 10 anys

ARA A PORTADA

Publicat el 15 de juny de 2014 a les 13:38
Saiz Meneses presideix la Festa del Rocio a Catalunya Foto: B.T.

El 15 de juny de 2004 Joan Pau II erigeix les diòcesis de Terrassa i de Sant Feliu desmembrant part del territori de l'arxidiòcesi de Barcelona. Monsenyor Josep Àngel Saiz Meneses va ser nomenat primer bisbe de Terrassa. El 25 de juliol va prendre solemne possessió en la catedral basílica del Sant Esperit.

Josep Àngel Saiz Meneses va néixer a Sisante (Cuenca) el 2 d'agost de 1956. L'any 1965 la família es va traslladar a Barcelona i es va instal·lar al barri de Sant Andreu de Palomar.

En la Conferència Episcopal Espanyola ha estat responsable del Departament de Joventut de la Comissió d'Apostolat Seglar. Com a tal va coordinar la trobada del papa Joan Pau II amb els joves a Quatre Vents (Madrid) durant la visita del pontífex a Espanya els dies 3 i 4 de maig de 2003. També ha estat membre de la Comissió de Vida Consagrada i de la Comissió de Catequesi i Ensenyament.Actualment és el President de la Comissió de Seminaris i Universitats.

En la Conferència Episcopal Tarraconense ha estat responsable del Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament, de la Comissió Interdiocesana d’Apostolat Seglar i del Secretariat Interdiocesà de Joventut i actualment és el responsable de la Comissió de Seminaris.

En el territori que actualment forma part de la diòcesi de Terrassa va existir a l'antiguitat la diòcesi d'Egara, erigida a meitat del segle V com a desmembració de part del territori de la de Barcelona, essent el seu primer bisbe Ireneu, i que va subsistir fins després de l'arribada dels sarraïns, a començaments del segle VIII.

El territori que ocupava aquella diòcesi és imprecís, tot i que abarcava bona part del que actualment són les comarques del Vallès Oriental i Occidental, i s'endinsava en part del territori de les comarques del Baix Llobregat, l'Anoia i l'Alt Penedès.

D'aquella època ha arribat fins a l'actualitat la llista de la major part dels bisbes que van regir aquella diòcesi i la notícia de la celebració d'un concili provincial de la Tarraconense a Egara, l'any 614. En l'episcopologi destaca el bisbe Sant Nebridi (516-527), persona notable i venerada.

El conjunt monumental de les Esglésies de Sant Pere a Terrassa conté els vestigis més importants d'aquella època. Està format per l'església de Santa Maria, que fou la Catedral de la diòcesi, l'església de Sant Miquel, que serví com a Martyrium, i l'església de Sant Pere, que servia com a parròquia, edificis reconstruïts posteriorment a aquella època i que actualment són objecte d'una acurada restauració.