
El Consell Regulador del Cava preveu vendre 37 milions d'ampolles durant les festes nadalenques a l'estat espanyol, el que representa un milió més respecte el 2010. Aquest augment, segons ha explicat el president del Consell Regulador, Gustau García Guillamet, és "gràcies a l'esforç de tot el sector d'ajustar preus". Per la seva part, el sector vinícola veurà créixer aquest últim mes de l'any les vendes un 20% respecte la mitjana anual. Els lots de Nadal o els regals d'empresa disminuiran, però els consumidors no deixaran de comprar vi i cava, tot i que ho faran a última hora.
Tot i la crisi, "les xifres demostren que els consumidors no prescindeixen del cava en els moments especials".
A Catalunya la previsió de vendes és de 15 milions d'ampolles, que segons l'augment percentual del global (2,7%), suposaria unes 405.000 ampolles més respecte el 2010.
Però per aconseguir aquest increment en el consum, el sector ha hagut d'ajustar els preus, un fet que segons García Guillamet "equilibraria" els ingressos. El president del Consell Regulador es mostra contundent anunciant aquest ajustament de preus que "afecta a tota la cadena de producció de tot el sector".
La patronal del cava ha informat que durant els nou primers mesos de l'any, s'han venut 152.093.556 ampolles, el que suposa un increment del 2,8% respecte el mateix període de l'any passat. Les vendes en el mercat interior han ascendit a 57.369.159 ampolles -un 2,45% més-, mentre que en el mercat exterior s'han venut 94.724.397 d'ampolles -un 3,01% més-.
El que sí ha destacat el responsable de la botiga Cal Feru de Sant Sadurní d'Anoia, especialitzada en vi i cava, Xavier Roig, és que enguany les vendes de lots de Nadal o de regals d'empresa disminuiran notablement per la crisi econòmica, però els consumidors no deixaran de comprar cava.
Roig ha explicat que les vendes seran "molt similars", però "la gent es mobilitzarà a última hora". "Abans -ha assegurat- la gent comprava al desembre per tenir estoc suficient durant tot l'any i ara compra segons la necessitat que té en el dia a dia".
Les vendes de vi i cava es faran de tota la gamma del producte. Segons ha explicat Roig de la botiga Cal Feru, es vendran caves tant econòmics com d'alt preu, perquè "cadascú busca el cava que necessita".
El vi també es vendrà més
Durant les festes nadalenques també es consumeixen més quantitats de vi que durant la resta de l'any, fins a un 20% més de la mitjana anual. Aquestes apreciacions les ha fet el secretari general de l'Associació Vinícola Catalana (AVC), Joan Gil, qui ha assegurat que tot i que hi ha més celebracions i més sopars "acompanyats de vi", en comparació amb el cava "el vi no té una concentració tan forta al Nadal, ja que es consumeix més durant l'any".
Gil ha coincidit amb el responsable de Cal Feru per dir que la gent "s'espera més a comprar, ja que s'apropen molt a les dates festives i no compren per tenir estoc". També ho diu Gil per les empreses que preparen lots de Nadal, ja que ara "s'esperen a tenir confirmada la comanda per adquirir el producte".
El sector del vi ven un 60% de la producció al mercat exterior i un 40% a l'interior. Per això des de l'AVC es reclama que es consumeixi més vi català a Catalunya, que tot i que "està agafant més peu, és un mercat molt díficil", ha dit Gil.
Segons ha explicat Gil a l'ACN, el consumidor més potent és el de la zona metropolitana, però com que és "cosmopolita, no funciona del tot, perquè li agrada provar molt i és poc fidel". Per això, l'entitat representant dels productors catalans demana que els consumidors catalans optin per un vi del país.
Segons les estadístiques de que disposa l'associació, el consum de vi en general a l'Estat espanyol ha baixat un 3% respecte la mitjana de l'any passat. Probablement, ha explicat Gil, sigui perquè ha baixat el consum a l'hostaleria, tot i que "s'ha incrementat el consum a les llars".
Contràriament, l'AVC té unes xifres que indiquen que s'ha ingressat més per les vendes de vi aquest any. Gil busca l'explicació i creu que podria ser perquè l'augment dels consumidors particulars és superior o sobretot perquè "augmenta molt la venda de vins d'alta gamma i cars".
En aquest sentit, Gil ha explicat que "es vénen vins de tot tipus de preu i qualitat, però "les gammes més altes pràcticament s'estan esgotant". Gil ha assegurat que el consum d'aquest tipus de vi ha crescut perquè el consumidor és "més exigent".
De fet, Xavier Roig ha notat en els últims anys un augment de consumidors que busquen un vi o un cava d'una varietat determinada i amb això "sembla que tinguin més interès, que hi entenguin i ho valorin". "Abans ho veien més com un aliment", ha sentenciat Roig.
L'exportació
García Guillamet ha volgut destacar l'augment del mercat exterior. Alemanya continua liderant el mercat internacional del cava, on els primers nou mesos de l'any s'han venut 23.802.963 ampolles -un increment del 3,8% respecte l'any passat-. En segon lloc se situa el Regne Unit, on s'han venut 19.018.296, el que suposa un descens del 3,1%. Per sota es troba Bèlgica, amb 14.587.821 ampolles venudes durant aquest període i un increment del 2,3%. Sobre el mercat belga, García Guillamet ha apuntat que "cal tenir en compte que en aquest país hem passat de vendre 700.000 ampolles l'any 2001 a 21,1 milions l'any 2010, el que suposa un augment molt important".
Però al president de la patronal li fascina el cas de França, on s'han venut 2,9 milions d'ampolles durant els nou primers mesos del 2011, el que suposa un increment del 16,9%. "Aquest augment és molt significatiu perquè França és el país més coneixedor de les bondats dels vins espumosos, per això per a nosaltres és una ada que té molt de valor, mèrit i significat", ha afirmat Guillamet.
Als països emergents, els augments percentuals són "molt cridaners", ha dit Guillamet, tot i que el número d'ampolles total que s'exporten és baix, ha matisat. I és que segons les dades del Consell Regulador del Cava, a la Xina han augmentat un 115,4% les vendes, a Rússia un 60,17% i al Brasil un 49,3%.