El cobrament de la llicència d'obres a la Sagrada Família no serà retroactiu

La primera pedra del temple es va col·locar el 19 de març del 1882, ara fa 134 anys | La tinent d'alcalde Janet Sanz afirma que fer pagar pels anys passats plantejaria "molts interrogants" jurídics | El Patronat de la basílica s'ha mostrat disposat a assumir "les despeses que marqui la llei"

Publicat el 11 d’octubre de 2016 a les 14:02

La tinent d'alcalde Janet Sanz, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


La basílica de la Sagrada Família no haurà de pagar permís d'obres amb caràcter retroactiu, tot i que els treballs van començar fa 134 anys. La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha afirmat aquest dimarts que la proposta del govern de Colau és "començar a regularitzar les obres des de l'actualitat", ja que fer-ho també per als anys passats genera "molts dubtes i interrogants jurídics", segons ha ressaltat en declaracions als mitjans.

Sanz ha explicat que s'han posat en contacte amb el Patronat del temple per veure "com resoldre l'anomalia" que suposa que no disposi de llicència. Ha recordat que les obres van començar fa més de 100 anys –la primera pedra es va col·locar el 19 de març del 1882-, però ha destacat que "no consta cap document actual de regularització de les obres". El permís es va demanar al llavors ajuntament de Sant Martí de Provençals, absorbit per Barcelona el 1897.

La responsable municipal d'Urbanisme ha valorat positivament la disposició del Patronat a reunir-se amb l'Ajuntament, i ha afirmat que en les pròximes setmanes es materialitzaran les primeres trobades per regularitzar la situació. Ha celebrat que des de la institució "hagin entès" que "la millor solució" per a la ciutat i les mateixes obres sigui aclarir i tenir en un document quines són les condicions de les obres i les taxes a pagar, les quals no ha concretat.

El Patronat vol "arribar a un acord"

El Patronat va mostrar aquest dilluns la seva voluntat de dialogar i "arribar a un acord" amb l'Ajuntament. Fonts d'aquesta institució van detallar a l'ACN que estan "oberts al diàleg" en relació a la fiscalitat del temple i que afrontaran "les despeses que marqui la llei". En tot cas van recordar que el temple ja tributa segons l'establert en el règim fiscal especial de les entitats no lucratives, al qual s'acullen com a Fundació, més enllà de les exempcions fiscals pròpies d'un edifici propietat de l'Església.