El sector del comerç català, molt crític amb l'actuació de la Guàrdia Urbana en contra del top manta a la zona portuària de les darreres setmanes, considera que l'actuació policial d'aquest dilluns al matí ha estat "una resposta a la pressió dels comerciants", segons el parer de Miquel Àngel Fraile, president de la Confederació de Comerç de Catalunya, malgrat que el Comissionat de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Amadeu Recasens, ha desvinculat aquest operatiu de les queixes dels comerciants.
En declaracions a NacióDigital, Fraile ha donat per fet que s'ha pres "la decisió política d'actuar policialment" arran de les queixes del sector comercial, en especial per l'informe jurídic encarregat per la Confederació de Comerç de Catalunya on s'especifica, assenyala Fraile, que "la no actuació d'un funcionari públic coneixedor d'un delicte com la venda d'articles il·legals està penat pel codi legal". El representant del sector ha recordat que en aquest cas no cal una denúncia prèvia ja que el mateix codi penal ja preveu actuacions d'ofici en un cas com aquest, en el que és "públic i notori que a la zona portuària de Barcelona s'hi havia creat un mercat de productes falsos".
Per això mateix, Fraile rebutja les explicacions del Comissionat de Seguretat que ha volgut desvincular l'operatiu de la pressió, tot assegurant que "no calien tres setmanes de coordinació" i afegint que ha estat ara que "hi ha hagut el manament polític de fer-ho". Sobre la possibilitat que el col·lectiu de manters hagués estat avisat prèviament de l'operatiu, de tal manera que cap venedor ambulant il·legal ha fet acte de presència al port, Fraile ha considerat que, efectivament, "algú els haurà avisat". Finalment, Fraile ha fet una crida a evitar que el "top manta" "es traslladi a altres zones de la ciutat o de Catalunya".
El sector comercial planta cara
El posicionament de Fraile recull les queixes d'un sector que es considera molt perjudicat pel top manta. De fet, dimecres passat les principals associacions del comerç, dels titulars de marques, dels sindicats i dels consumidors de Catalunya es van reunir amb la finalitat de consensuar una postura comuna, davant la incidència del Top Manta, en especial a la ciutat de Barcelona. La intenció, segons un comunicat de la Confederació de Comerç de Catalunya, era la de "proposar una estratègia comuna per a l’eradicació de la venda il·legal de productes falsificats, així com de begudes i altres productes alimentaris", ja que també es va afrontar el problema dels llauners, és a dir venedors ambulants de begudes, preferentment cervesa.
A la reunió hi van assistir una vintena d'entitats: Fundació Barcelona Comerç; Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona Associació Catalana de l'Empresa Familiar del Retall; Gremi de Restauració de Barcelona; Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya; Barcelona Oberta; Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya; Confederació de Comerç de Catalunya; Asocaición Nacional para la defensa de la Marca; Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución; Unió de Consumidors de Catalunya; UGT; Pimec Comerç; Gremi d'Hotels de Barcelona; Amics passeig de Gràcia; Salut, Consum i Alimentació; Associació de Consumidors de la província de Barcelona; Facua Catalunya; Unió de Venedors Ambulants; Mercats Catalans; Associació d'usuaris de bancs, caixes i assegurances de Catalunya; i Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya, que van prendre la decisió d'exigir a les administracions, en especial a l'ajuntament de Barcelona, "una solució immediata al fenomen del comerç il·legal".
Per això mateix, les entitats de comerciants es van posar a disposició de totes les administracions, grups polítics i autoritats per facilitar una solució davant "l'exercici il·legal d'una activitat que atempta contra els interessos dels ciutadans i dels consumidors, dels treballadors i de les empreses del comerç, de les marques, dels venedors ambulants i dels marxants» però també contra els mateixos interessos de «les persones que exerceixen aquesta activitat il·legal". Insistint en la necessitat de plantar cara al top manta, Miquel Àngel Fraile, el secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, va assegurar per mitjà d'un article editorial, que "els fenòmens del top manta i dels llauners estan arribant a cotes inadmissibles".
El comerç veu l'actuació contra el «top manta» una resposta a la pressió exercida
Miquel Àngel Fraile, president de la Confederació de Comerç de Catalunya, assegura que les queixes del seu sector han propiciat que es prengués "la decisió política d'actuar policialment" | Alerta de la possibilitat que els manters "es traslladin a altres zones de la ciutat o de Catalunya"
Ara a portada
-
-
Societat Qui serà el nou Papa? Guia per entendre els equilibris d'una decisió transcendental Pep Martí i Vallverdú
-
Energia D'on ve i qui la consumeix: així funciona l'energia elèctrica a Catalunya Ona Sindreu Cladera
-
Societat Les altres grans transformacions de Barcelona: obres pendents i promeses a mitges David Cobo
-
Economia Puigdemont admet ara la «discrepància» amb el conseller de Junts a la CNMC que va votar sí a l'opa al Sabadell Marc Orts i Cussó

- Jordi Palmer
- Exredactor de Nació
Publicat el 09 de novembre de 2015 a les 17:50
Actualitzat el 09 de novembre de 2015 a les 17:56
Et pot interessar
-
Societat Fins a 30 comarques en avís per intensitat de pluja aquest dilluns
-
Societat El temps del dilluns 5 de maig: ruixats intensos per començar la setmana
-
Societat Ferrocarrils treu pit de la recuperació de l'apagada: «Tenim un circuit tancat, no com Rodalies»
-
Societat Sarah Jaffe: «La relació amb la feina depèn que els teus caps no siguin uns imbècils»