El filòsof Francesc Torralba relata l'accident mortal del seu fill: «Mai se supera»

El professor universitari explica per primer cop en una entrevista com va rebre la notícia i com abordar el tabú del dol

  • Francesc Torralba. -
Publicat el 11 de febrer de 2024 a les 17:12
Professor de la Universitat Ramon Llull (URL) i expert en filosofia i teologia, Francesc Torralba és conegut per la seva participació als mitjans de comunicació, però aquest diumenge ha estat el primer dia en què ha parlat públicament de la mort del seu fill. Al Via Lliure de RAC1, Torralba ha detallat com va rebre la notícia que el seu fill Oriol, un jove de 25 anys que anava de ruta pels Pics d'Europa, havia mort.

Es dona el cas que ell mateix havia escrit el llibre sobre el dol Paraules de consol. "L'he rellegit i no esmenaria la plana, però en canvi tinc molt més a dir", ha comentat durant l'entrevista. I és per això que ara mateix està escrivint un llibre d'aquesta experiència: "És una manera d'alliberar, d'endreçar la ment i ajudar persones que passen per una experiència semblant".

[noticiadiari]2/203555[/noticiadiari]
I és que pare i fill tenien planificada una travessa conjunta, però no va ser fins a l'arribada al poble que no va veure l'helicòpter. Des de llavors, la família ha decidit no tornar-hi, malgrat que hi anaven sovint i hi tenen família i amics. "Els espais i les dates tenen un valor simbòlic, no són neutres i quan hi tornes es desperten tot tipus d'emocions", ha explicat a la ràdio.

"El que costa de digerir és la mort d'una persona jove. T'ho diré molt clar: si hagués pogut escollir, me n'hauria anat jo", ha assenyalat Torralba, que va reaccionar a la notícia pensant per a ell mateix en com dues hores abans "estàvem menjant un entrepà fantàstic a Bulnes?".

[noticiadiari]2/242305[/noticiadiari]
"La mort d'un fill mai se supera, es pot assumir i acceptar amb serenitat, però és lent", ha explicat, "quan rius o t'ho passes bé pots sentir-te culpable, però ho hem de fer. Sucumbir a la melancolia és una temptació".

A banda, ha aprofitat per reflexionar sobre el tabú existent a l'hora de parlar de la mort. "Escoltar i utilitzar recursos no verbals per mostrar proximitat amb la vivència de l'altre" és el consell que dona a qui hagi de passar aquest tràngol. "No vols fer pena ni llàstima però, de fet, en fas, i això no ens agrada perquè volem ser reconeguts i admirats i no fer llàstima", ha comentat.

[plantillavirals]