El físic manresà Ignacio Cirac renova la càtedra que du el seu nom

Publicat el 04 de febrer de 2014 a les 10:28
Marta Lacambra, Germán Ramón-Cortés, Andreu Mas-Colell, Ignacio Cirac i Lluís Torner. Foto: Fundació Catalunya-La Pedrera
 
Germán Ramón-Cortés, president de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Lluís Torner, director de l'ICFO i el prestigiós científic manresà Ignacio Cirac, han signat aquest dilluns la renovació de la Càtedra Ignacio Cirac-Fundació Catalunya-La Pedrera a l'ICFO, en un acte presidit per Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, i que ha comptat també amb la participació de Marta Lacambra, Directora de la Fundació Catalunya-La Pedrera.
 
Aquesta càtedra té com a objectiu augmentar la capacitat d'atracció de talent internacional i la participació en projectes de primera fila mundial relacionats amb la informació quàntica, així com promoure l'excel·lència i la difusió de la ciència i la tecnologia de frontera.
 
En aquest sentit Germán Ramón-Cortés, president de la Fundació Catalunya-La Pedrera ha destacat: "La Fundació Catalunya-La Pedrera som una fundació jove i amb una clara vocació pel foment dels programes d'excel·lència com una aposta de futur del país. Aquests programes han beneficiat a més de 5.000 persones el nostre primer any de funcionament."
 
El Conseller Mas-Colell ha ressaltat: "La col·laboració entre el sector públic i privat és essencial per mantenir el nucli dur del nostre sistema de recerca, que té bases sòlides i compromís públic, i que ens permetrà sortir enfortits de la crisi".
 
La càtedra s'ubica a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), centre d'investigació creat per la Generalitat i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que té la missió de desenvolupar investigació i formació en el camp de les ciències òptiques i tecnologies de la llum, al més alt nivell internacional. La Càtedra es va crear l'any 2007 entre l'ICFO i Caixa Manresa, i el nou conveni pretén donar continuïtat a aquesta col·laboració.
 
Ignacio Cirac, nascut a Manresa el 1965, és un dels líders mundials en física quàntica i ha realitzat contribucions fonamentals a l'avenç del que s'anomena informació quàntica, fet que li ha valgut nombrosos reconeixements, entre els quals s'hi troba el premi de la Societat Europea de Física, el 2005, el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació, el 2006, el Premi Carl Zeiss i el Premi BBVA Fronteras del Conocimiento, el 2009, el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica i la Benjamin Franklin Medal en Física, el 2010, per mencionar els més recents. El Professor Cirac rebé així també la nominació al Premi Nobel de Física 2009. Actualment, el Professor Cirac ocupa la direcció de l'organisme més prestigiós del món de la seva especialitat, l'Institut Max Planck d'Òptica Quàntica, a Munic (Alemanya).
 
 

Més informació a ManresaInfo.cat