​El govern Colau s'obre a discutir la ubicació de les estàtues franquistes al Born

El tinent d'alcalde Gerardo Pisarello assegura que el govern té "conviccions antifranquistes i catalanes claríssimes"

Publicat el 04 d’agost de 2016 a les 18:51
El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, s'ha mostrat aquest dijous obert a consensuar, discutir i rectificar "el que calgui" en la polèmica exposició temporal del Born, on s'exhibiran dues estàtues icòniques del franquisme, perquè "no es tracta de provocar" sinó de "generar debat públic". En una entrevista a El món a RAC1 després de la polèmica que ha generat, ha demanat fer un "debat serè" sobre una qüestió feta des d'un govern amb "conviccions antifranquistes i catalanes claríssimes".

Les declaracions de Pisarello arriben després de la piulada d'aquest dimecres del regidor del PSC responsable d'Arquitectura, Paisatge Urbà i Patrimoni a l'Ajuntament, Daniel Modol, en què qualificava el pal de la senyera emplaçada a la plaça del Born de "porno nacionalista provincià" que, en el seu moment, "no va generar cap mena de debat". Just després, i per la mateixa xarxa social, Pisarello va contestar el tuit assegurant que no representava el govern municipal i va demanar un debat "respectuós". El regidor socialista va afegir després que en el tuit es manifestava una "opinió personal".
En la mateixa entrevista, el primer tinent d'alcalde de Barcelona ha assegurat que si el debat al voltant de l'exposició temporal al Born Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà es planteja de manera respectuosa està content de les reaccions, perquè constata que "hi ha una ferida oberta". "Em sobta escoltar interpretacions com si això fos una mena d'apologia del franquisme", ha reblat.

En aquesta línia, ha explicat que la iniciativa només s'ha començat a licitar, però ha insistit que estan oberts "al debat amb totes les entitats". "En cap cas hi ha una intencionalitat política i de provocació", ha precisat Pisarello, que ha afegit que l'objectiu de la mostra és "posar en relleu buit moral al voltant del que ha significat la dictadura".
 

Recreació de l'exposició al Born amb les dues icones franquistes. Foto: El Born/Julia Schulz-Dornburg